In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.
Deze maand de vondst van: archeoloog Sam Alqalqeely.
Aantrekkelijk kunstwerk
Sam Alqalqeely is archeoloog en beleidsadviseur Vrijheid bij provincie Gelderland en laat een van zijn favoriete vondsten zien. “400.000 jaar geleden was de ontdekking van vuur een keerpunt in ons bestaan en onze geschiedenis. De ontdekking bood bescherming tegen wilde dieren, de mogelijkheid om vlees te bereiden en gereedschappen te maken. Het zorgde ook voor warmte en verlichting. Vuur was het middelpunt van samenkomsten, waar verhalen werden gedeeld en rituelen ontstonden.De grootste uitdagingen waren om vuur onder controle te krijgen en vuur te kunnen verplaatsen. Hoewel ontwerpen en materialen in de loop van de tijd ontwikkelden, bleef het eenvoudige principe duizenden jaren lang hetzelfde: olie, lont en vuur."
Oliehandel
"De Romeinen brachten een belangrijke vooruitgang in de ontwikkeling van materialen en ontwerpen voor lampen. Dit was grotendeels dankzij de groei van de oliehandel. Samen met wijn vormden die de kern van de handel binnen het rijk van Syrië tot Nederland.
Wat ik echt bijzonder vind aan deze lamp, is dat de lamp meer is dan olie en een lont. Het is duidelijk dat de maker een aantrekkelijk kunstwerk wilde maken. Naast olie bevat deze olielamp eeuwenlang verzamelde kennis en ervaring van mensen, die van hand tot hand en van generatie op generatie is doorgegeven. Het is een symbool van rijkdom en smaak. Vuur en verhalen hebben bijgedragen aan ons bewustzijn. Als ik nu deze lamp aanraak, kan ik het niet laten om mezelf als Aladdin voor te stellen en met mijn hand over de lamp te wrijven. Wie weet verschijnt deze keer de geest wel?!”
Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het op de website van Nijmegen Winkelsteeg Archeologisch Depot .