Boekpresentatie Nijmeegse schrijfster bij Dekker en van de Vegt op 13 februari

18 jan , 10:23 Kunst & Cultuur
shelly roso
Dekker van de Vegt

In november verscheen Gemaakt van rode klei van Shelly Roso. In dit boek gaat hoofdpersoon Ravi op zoek naar identiteit en geschiedenis. Het verhaal is deels gebaseerd op eigen ervaringen.

De verschijning van Gemaakt van rode klei wordt gevierd met twee verschillende boekpresentaties, in Arnhem en in Nijmegen. Daarnaast wordt er een lesbrief ontwikkeld bij het boek, om het verhaal te behandelen in het middelbaar onderwijs. Deze zal binnenkort beschikbaar worden op de website van Clavis Uitgeverij.

Boekpresentatie bij Dekker van de Vegt

Op donderdag 13 februari van 19:00 tot 20:30 wordt de verschijning van Gemaakt van rode klei gevierd in Nijmegen, in Boekhandel Dekker v.d. Vegt (Marikenstraat 29, Nijmegen). Op deze avond zal Shelly Roso worden geïnterviewd door Christel Jansen. Jansen is journalist en schrijver en heeft een grote interesse voor familiegeschiedenissen. Ook hier is het mogelijk om exemplaren te laten signeren. Pers en andere geïnteresseerden zijn welkom en kunnen zich aanmelden voor de presentatie door te mailen naar de boekhandel: [email protected]

De auteur vertelt

"Tijdens het schrijven van Gemaakt van rode klei, ben ik er echt voor gaan zitten om te schrijven over hoe het is om zonder eigen vader en zonder zijn cultuur op te groeien, en hem nooit te kunnen ontmoeten. Terwijl je iedere dag in de spiegel kijkt en je gekleurde huidskleur ziet. En door je huidskleur vaak wordt geconfronteerd met de vraag: 'waar kom jij, of waar komen jouw ouders vandaan?'

Al langer wilde ik over dit onderwerp schrijven, wat erg dicht bij mij ligt. Ik las veel boeken die gaan over de afwezigheid van zwarte vaders, met als enig verschil dat die hoofdpersonen wél (gedeeltelijk) zijn opgegroeid met de cultuur, of de vader op latere leeftijd ontmoeten.

Hoewel ik dacht het boek in dezelfde stijl te kunnen schrijven als mijn eerdere drie boeken, vroeg deze een totaal andere aanpak. Zo kon ik geen hele hoofdstukken achter elkaar schrijven, maar moest ik soms na drie zinnen het verhaal even wegleggen. Kleine herinneringen die boven kwamen, kon ik ineens plaatsen in het grotere geheel: in het onbewust steeds weer zoeken naar…

Ik denk dat het boek ook een andere leesmentaliteit vraagt van de lezer, omdat je te doen hebt met fragmenten, herinneringen, brieven. Eigenlijk laat de stijl zien hoe het kan voelen en zijn als je altijd (on)bewust op zoek bent naar een deel van jezelf, of geconfronteerd wordt met de vraag 'waar kom jij en waar komt jouw vader vandaan?'. Plus de daaraan gekoppelde vragen: 'wil ik dit uitzoeken, kan ik dit uitzoeken, en wat dan?'

Het laat ook zien dat die vragen steeds opnieuw worden opgeroepen, bijvoorbeeld door de tijdsgeest waarin we leven. In dit verhaal is dat te zien in Black Lives Matter, maar ook de decembermaand, de discussie om excuus en herstelbetaling of gewoon al de warmer wordende zomers."

Over de auteur

Shelly Roso (1970) uit Nijmegen groeide vanaf haar zevende op in een pleeggezin in Schiedam, waar ze haar liefde voor lezen en schrijven ontdekte. Helaas bleken spelling en grammatica een struikelblok, waardoor ze haar droom om schrijver te worden aan de kant schoof. Tijdens een ziekteproces in 2014 realiseerde Shelly zich dat het teleurstellend is als je geen moeite doet om je droom te verwezenlijken. 

Sindsdien brengt ze meerdere uren per week achter haar bureau door om te schrijven. Dit leidde tot drie jeugdboeken: Holly D. jongen/meisjeDe laatste opdracht en De wolken kleurden donkergrijs.

Naast deze boeken zijn enkele van haar verhalen gepubliceerd in bundels en zijn gedichten verschenen in kranten en literaire tijdschriften. Ook binnen schrijfwedstrijden had ze succes, zo behaalde haar korte verhaal 'De niet gevulde koffer' de derde plaats bij de Nijmeegse Literatuurprijs in 2021.

Solovertelling

Roso biedt een licht gedramatiseerde solovertelling aan over het thema van het boek Gemaakt van rode klei. In de vertelling 'Wie ben ik dan?' vertelt ze over het niet kennen van haar zwarte vader en achtergrond en wat dat voor haar betekent. Ze begint met een klein ritueel, met muziek op de achtergrond, en verweeft op theatrale wijze fragmenten uit haar nieuwe boek met (jeugd)ervaringen, ons slavernijverleden en met het heden. Geschikt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Bekijk voor meer informatie de website van Shelly.