Op maandag 18 november vierden zo’n zestig vrijwilligers en tien bibliotheekmedewerkers in Bibliotheek Mariënburg het tienjarig jubileum van de VoorleesExpress in Gelderland.
In 2014 begonnen de Bibliotheek Gelderland Zuid en Bindkracht10 in Nijmegen met het inzetten van voorlezers in gezinnen waar voorlezen niet vanzelfsprekend is.
Taalontwikkeling stimuleren
De VoorleesExpress is een landelijk initiatief om voorlezen te stimuleren in gezinnen: goed voor de taalontwikkeling van kinderen én hun ouders. Vrijwillige voorlezers wakkeren gedurende twintig weken het (voor)leesvuurtje aan bij gezinnen met jonge kinderen. Behalve voorlezen doen ze ook taalspelletjes met de kinderen. De ouders worden gestimuleerd om dit thuis voort te zetten.
VoorleesExpress in vijf gemeenten
In de bieb is het op maandagavond 18 november gezellig druk tijdens het jubileumfeest. Na een welkomstwoord van projectleider Anke Fennema vertelt Anita Schiks van Bindkracht10 hoe de VoorleesExpress in 2014 begon met 10 gezinnen in Nijmegen. Anita is als projectleider vanuit Bindkracht10 vanaf het eerste uur bij de VoorleesExpress betrokken. Inmiddels wordt er jaarlijks in 80 Nijmeegse gezinnen door vrijwilligers voorgelezen. Ook in Beuningen, Berg en Dal, Overbetuwe en Lingewaard is er een VoorleesExpress. Deze gemeenten zijn sinds 2017 bij de VoorleesExpress betrokken.
Beperkte basisvaardigheden
Bart van Helvoort, projectcoördinator volwasseneneducatie bij de bieb, Gertie Brandts van ROC Nijmegen en taalambassadeur Linda ter Locht vertellen over het leeraanbod voor mensen met beperkte basisvaardigheden. Linda is dyslectisch en leerde hierdoor als kind niet goed lezen. Toen ze moeder werd, wilde ze haar kinderen kunnen voorlezen. Ze kwam erachter dat je als volwassene ook gewoon weer naar school kunt en volgde taallessen bij ROC Nijmegen. Nu heeft ze meer zelfvertrouwen en is veel zelfstandiger. Linda: “Ik wil dat jonge mensen weten dat je gewoon nog naar school kunt als je niet goed kunt lezen en schrijven. Daarom ben ik taalambassadeur geworden. Ik ben zo blij dat ik nu goed kan lezen en zelf bijvoorbeeld formulieren van de school van mijn kinderen kan invullen!”
Ervaringen en tips uitwisselen
Gedurende de avond blijkt dat de vrijwilligers het fijn vinden om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Bijvoorbeeld over het stimuleren van voorlezen door de ouders in de thuistaal, wat goed is voor de woordenschat en woordbegrip van de kinderen. In de collectie van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn prentenboeken in veel verschillende talen te vinden. Ook horen de vrijwilligers van elkaar hoe ze ouders bij het voorlezen kunnen betrekken. In ieder geval: tv en mobiele telefoon uit tijdens het voorlezen. Aan de betrokkenheid van de vrijwilligers ligt het in ieder geval niet: er is nog lang nagepraat in de bieb.