Op zaterdag 1 maart is er een bijzondere avond in Lindenberg Cultuurhuis over Antilliaanse klassieke muziek.
De muzieksalon vindt plaats op initiatief van de Werkgroep Caribische en Aziatische Cultuur Nijmegen. Het concert is een vervolg op de succesvolle muziekavond in juni vorig jaar over Surinaamse klassieke componisten.
Curaçaose Chopin
Speciaal voor 1 maart is uitgenodigd pianist Alexander Kraft van Ermel, kleinzoon van de bekende componist en pianist Wim Statius Muller, ook wel de Curaçaose Chopin genoemd.
Tijdens de voorstelling speelt de pianist werken van zijn grootvader en Chopin, de grootste piano romanticus aller tijden en zal hij vertellen over de overeenkomsten tussen beiden. Ook kun je luisteren naar werken van andere Antilliaanse componisten. Op de avond zelf krijgen de bezoekers een lijst van werken die gespeeld worden.
Klassieke componisten uit Caribisch Nederland
In juni 2024 organiseerde de WCACN een succesvolle muzieksalon over Surinaamse klassieke componisten in samenwerking met enkele bekende podiumartiesten.
De lovende reacties hierop zijn aanleiding geweest ook een speciale avond te organiseren over Antilliaanse klassieke muziek. Ook hier komt de vraag naar voren: Wat weten muziekliefhebbers in Nederland over klassieke componisten en pianisten in Caribisch Nederland? Door wie zijn deze componisten / pianisten geïnspireerd? Hoe hebben zij deze inspiratie gebruikt om hun eigen Caribische composities te maken? Welke invloed hebben ze zelf uitgeoefend op anderen?
Curaçao is een eiland met een rijke muzikale traditie. Tegenwoordig is het vooral de onstuimige tumba die met name het jaarlijkse carnaval spektakel opzweept. Maar door de eeuwen heen vonden ook de walsen, de danza’s en in het bijzonder de mazurka’s hun weg naar de salons en de danslokalen. Een lange rij componisten van eigen bodem schreef onvermoeibaar door aan een omvangrijk oeuvre om de feesten en partijen op te luisteren. Vaak gehoord: “Het is pas muziek als erop gedanst kan worden, en het is pas een feest als er gedanst wordt.”
Over componist Wim Statius Muller
De dansen van de Curaçaose componist en pianist Wim Statius Muller (1930-2019) kunnen worden omschreven als ‘Chopinesque met een Afro Caraïbische twist’. Hoewel hij zeker niet de enige Antilliaanse componist was die zich heeft laten inspireren door de grootste piano romanticus aller tijden, is het Statius Muller die de bijnaam ‘de Curaçaose Chopin’ gekregen heeft.
Het bericht gaat verder onder de foto.
Over de pianist
Alexander Kraft van Ermel (1990) opgegroeid op Curaçao, is de kleinzoon van de bekende Curaçaose componist en pianist Willem Statius Muller en zoon van Annette Statius Muller van wie hij al op 7-jarige leeftijd pianoles kreeg. In september 2007 won hij het Aruba Piano Festival. In oktober 2007 heeft hij voorgespeeld tijdens een muziek literatuur college in The Juilliard School in New York en in november van dat jaar trad hij gezamenlijk met Wim Statius Muller op in het Belair Community Centre op St. Maarten. In februari 2008 eindigde hij als tweede in zijn leeftijdscategorie op een internationaal piano concours in Parijs, georganiseerd door het Russisch Conservatorium Alexander Scriabin.
Op 18-jarige leeftijd ging hij naar het conservatorium in Utrecht. Zijn liefde voor de muziek hield niet op bij slechts het luisteren en spelen ervan, maar breidde zich uit naar het zoeken van de betekenis achter muziek als kunstvorm. Dit bracht hem ertoe om filosofie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In het verlengde hiervan verzorgde hij ook concertlezingen waar hij filosofische begrippen besprak in relatie tot klassieke muziek.
Op 20 oktober 2020 was Alexander Kraft van Ermel op de televisie te zien in de uitzending van Podium Klassiek: https://www.youtube.com/watch?v=hmd13wvl4CI. Een dag daarna trad hij op in het Concertgebouw, met een programma gewijd aan het werk van zijn grootvader, Wim Statius Muller, die in 2019 was overleden.
Programma
Nazit in Lindenberg Cultuurhuis.
Informatie en reserveren
Lindenberg Cultuurhuis, Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen
Zaterdag 1 maart: 19.30 u - 22.00 u.
Entree: € 20,- pp NB De Steigerzaal heeft een beperkt aantal plaatsen. Als u graag bij de voorstelling wilt zijn, koop dan van ruim van tevoren online een kaartje.
Kaarten via: www.delindenberg.com
Voor meer informatie: www.wcacn.nl