In 2025 ondersteunt de gemeente Nijmegen twintig culturele projecten en programma’s. Zo wil de gemeente een veelzijdig en inspirerend cultuuraanbod in Nijmegen stimuleren.
Drie bijzondere projecten die subsidie ontvangen zijn: Podium 1390/Festival 1390, de Nacht van de Rebel en het Festival Jazz International Nijmegen.
De adviescommissie Groei heeft 44 aanvragen voor 2025 beoordeeld, zowel van amateurkunstenaars als van professionele makers. De aanvragen gaan over muziek, theater, architectuur, film, spoken word en beeldende kunst. Het beschikbare budget van € 300.000 werd flink overvraagd, waardoor niet alle initiatieven subsidie konden ontvangen. Drie bijzondere projecten die wél subsidie krijgen, zijn:
Podium 1390/Festival 1390 in Dukenburg
In de zomer van 2023 startte een groep enthousiaste vrijwilligers een projectgroep met als doel: organiseren van culturele activiteiten in Dukenburg. Dit heeft gezorgd voor acht concerten op de zondagmiddag in de Lindenberg Aldenhof. Op 15 september 2024 volgde het Festival1390. Op vier locaties in de wijk zijn acht concerten geprogrammeerd plus een uitgebreid randprogramma. In 2025 wil Podium1390 het festival opnieuw organiseren en acht concerten programmeren in de wijk Dukenburg. De concerten en het festival zijn toegankelijk voor een breed en divers publiek. Het muzikale aanbod varieert van singer-songwriter, pop en klassiek tot wereldmuziek.
Nacht van de Rebel
Stichting Autres Directions en Stadsschouwburg en de Vereeniging organiseren de Nacht van de Rebel: een programma met ‘theatrale performances, dwarse dans, eigenwijze lezing, prikkelende kunst, muziek’ en met de tentoonstelling Remember the Rebel. De Nacht van de Rebel wordt een festivalachtige ervaring. De bezoekers leren onder meer via theater, dans en muziek hoe het voelt om bij een speciale groep te horen of juist niet. De programmering is gericht op een breed en jong publiek. Door artiesten te programmeren die populair zijn bij deze doelgroep (Abel, Sophie Straat, Tim Hofman) verwacht Autres Directions veel mensen te bereiken.
Festival Jazz International Nijmegen
Festival Jazz International Nijmegen (FJIN) brengt jaarlijks de internationale top van de jazzmuziek naar Nijmegen. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Festival Jazz International Nijmegen in samenwerking met de Nijmeegse podia Brebl, Podium JIN, Doornroosje, Lux, Music Meeting en de Stadsschouwburg & Vereeniging. Naast grootheden van de hedendaagse vernieuwende jazz biedt FJIN ook een podium aan jong, lokaal talent en stimuleert zo het stedelijke en regionale muziekklimaat. Het programma biedt verschillende subgenres van internationale jazz: van gevestigde namen uit de jazzgeschiedenis via hiphop en soul tot hedendaagse, experimentele electrojazz die de grenzen opzoekt. De editie van 2025 vindt plaats in het najaar.
Amateurkunst
Ook vanuit de amateurkunst waren veel subsidieaanvragen. Van de 31 aanvragen zijn er 28 positief beoordeeld door de gemeente. Dat zijn er acht meer dan vorig jaar. De meeste aanvragen zijn gericht op muziek. De grootste groep aanvragers zijn de koren, met elf aanvragen. Ook zijn er vijf harmonieorkesten, drie orkesten, drie ensembles, twee bands (samba en salsa) en twee musicalverenigingen. Verder krijgen vier theatergezelschappen en een toneelvereniging subsidie.