Phion: ‘Symfonische Oriënt’, ontmoeting tussen oost en west

Foto: Phion

Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, hult in oosterse sferen met de concertreeks Symfonische Oriënt. Geniet van twee liederen uit de Arabische Gouden Eeuw: Inta Omry van Umm Kulthum en Sakan Al-Layl van Fairouz, gezongen door Nai Barghouti.

Sopraan Aylin Sezer zingt Shéhérazade van Ravel. In dit concert onder leiding van Bertie Baigent gaan klassieke westerse composities en Arabische muziek hand in hand. Op 10 februari te beluisteren in De Vereeniging.

Muzikale inspiratie over grenzen heen

Westere componisten zoals Ravel, Bartók en Debussy, lieten zich graag inspireren door de Arabische wereld. In Shéhérazade van Ravel hoor je inspiratie uit de sprookjessfeer van ‘1001 Nacht’. Bartók verbindt in zijn Danssuite de Hongaarse dansen, via de Roma-muziek met de Arabische cultuur. En Debussy lardeert zijn Parijse taferelen met Oosterse mystieke tinten in zijn Nocturnes. Abdel Wahab is, dankzij een carrière van zeventig jaar waarin hij meer dan 1800 liedjes en muziekstukken schreef, een van de beroemdste Arabische componisten.
Hij combineerde Arabische muziek met westerse elementen zoals walsen, rock- en symfonische muziek, en haalde zijn inspiratie onder meer in Parijs. Hij stond aan de basis van het succes van vele Arabische zangers, en schreef verschillende nummers voor de twee grootheden van de Arabische muziek Umm Kulthum en Fairouz.

Liedvertolkers van grote klasse

De Palestijnse Nai Barghouti zingt in Symfonische Oriënt de liederen van Umm Kulthum en Fairouz. Zelf zegt ze hierover: “Ik ben trots en voel me vereerd deze liederen te mogen zingen. Deze liederen leven voor altijd. Het zingen ervan is een grote verantwoordelijkheid, zowel technisch als emotioneel. Ik zal alles geven wat ik in mij heb om de emoties over te brengen.” Sopraan Aylin Sezer die haar Master behaalde aan de Dutch National Opera Academy en al diverse mooie rollen op haar naam heeft staan, vertolkt Shéhérazade van Ravel. Met haar Turks-Nederlandse roots is zij de perfecte sopraan voor dit stuk.

Oosters symfonisch

Speciaal voor dit concert wordt het orkest uitgebreid met typische Arabische instrumenten: de u’d, de qanun en percussie instrumenten. Dit om de ritmiek en de intonatie van de kwarttonen die de Arabische muziek zo kenmerkt te laten klinken.
‘Symfonische Oriënt’ staat onder leiding van de 27-jarige dirigent Bertie Baigent, winnaar van de eerste Nederlandse International Conducting Competition Rotterdam 2022.

Voorprogramma

Een uur voor aanvang van het concert is er een speciaal voorprogramma waarin onder meer een film wordt vertoond met interviewfragmenten van Nai Barghouti, Khalil Khoury en Aylin Sezer. Graag vooraf opgeven, dit kan bij het bestellen van tickets.
Voor meer informatie en het bestellen van tickets kijk op phion.nl.

Uitzending Podium Klassiek

Op zondag 5 februari 18.15 uur is Phion te gast in de uitzending van Podium Klassiek op NPO 2 met een ensemble, bestaande uit Nai Barghouti, de Arabische muzikanten en vijf strijkers van Phion. Barghouti vertelt over de legendarische status van Umm Kulthum en er wordt een kort fragment gespeeld.

Informatie

Nijmegen De Vereeniging – 10 februari – 20.15 uur

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen