Zilveren Waalbrugspeld voor Hardy Beekelaar

Foto: Regionaal Archief Nijmegen

De heer dr. G.A.M. (Hardy) Beekelaar (87) is voorgedragen voor de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn grote en jarenlange inzet voor het bestuur van het Stedelijk 4 en 5 Mei Comité Nijmegen.

Hardy Beekelaar is tevens de initiatiefnemer van het project Meer dan een naam …Oorlogsdoden in Nijmegen 1939 – 1943.

Peace and Security

De heer Beekelaar ontvangt de Zilveren Waalbrugspeld, omdat hij ruim 21 jaar als vicevoorzitter van het bestuur van het Comité een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan tal van herdenkingsprojecten van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Beekelaar was organisator van het symposium Peace and Security in the Twenty-first Century in Europe en werkte mee aan diverse tentoonstellingen in Nijmegen, waaronder in 2019 Kinderen van de oorlog in Museum Het Valkhof en in 2014 Bommen op Burgers in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Drijvende kracht

Daarnaast is de heer Beekelaar vanaf 2006 initiatiefnemer van en drijvende kracht achter het project Meer dan een naam … Oorlogsdoden in Nijmegen 1939 – 1943, een project waar oorlogsslachtoffers via de website www.oorlogsdodennijmegen.nl een naam en gezicht hebben gekregen. Tevens zijn onder zijn leiding 16 videoportretten gemaakt van oorlogsdoden die representatief zijn voor alle oorlogsdoden in Nijmegen. Tijdens de 75-jarige herdenking van het bombardement op Nijmegen in 2019 zijn er onder zijn supervisie billboards ofwel trotters op Plein 1944 geplaatst met 776 namen en portretten, een weergave van de slachtoffers van het bombardement op 22 februari 1944.

Herinneringscultuur Nijmegen

De heer Beekelaar heeft er met zijn enorme inzet en vele initiatieven voor gezorgd, dat er een belangrijke bijdrage is geleverd aan de herinneringscultuur van Nijmegen. Burgemeester Bruls reikte de Zilveren Waalbrugspeld uit aan de heer Beekelaar op woensdag 7 juli 2021 om 17.00 uur. De uitreiking vond plaats tijdens de vergadering Werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen in het stadhuis, Korte Nieuwstraat 6, Nijmegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen