Blauwe Steen 2021 voor Heleen Wijgers

Foto: Huis voor de Binnenstad

De Blauwe Steen 2021 is afgelopen week uitgereikt aan Heleen Wijgers. Dat gebeurde in de Stevenskerk, waar Heleen Wijgers actief is als vrijwilliger. De Blauwe Steendrager van 2020, Teddy Vrijmoet, reikte de steen uit.

Heleen Wijgers kwam negen jaar geleden binnen in een organisatie die broodnodig opgeschud moest worden. De Stevenskerk, het icoon van Nijmegen, stond er weliswaar min of meer als een vanzelfsprekend gegeven bij. Maar Heleen zag de werkelijkheid van deze historische kerk waarvan zowel de staat van het gebouw als de inhoudelijke betekenis nodig toe waren aan een opknapbeurt.

Stevenskerk op de kaart gezet

In haar ogen was de Stevenskerk geen weggestopt historisch plekje van een anonieme stichting maar een gebouw dat midden in het stadsleven van Nijmegen hoort te functioneren. Met dit ideaal voor ogen begon haar werk en dat was niet altijd even makkelijk. Geen budget en veel veronderstelde vanzelfsprekendheden betekenden met veel overtuigingskracht de noodzaak om nieuwe wegen in te slaan. Met haar visie en onvermoeibare inzet, soms tegen de stroom in, en haar bijzondere kracht om de financiering van die plannen voor elkaar te krijgen wist ze de Stevenkerk, het hart van de stad, weer op de kaart te zetten!

Over de Blauwe Steen

Op de hoek Broerstraat/Burchtstraat is De Blauwe Steen te vinden waar, in de loop van de Nijmeegse geschiedenis, heel wat vonnissen ten uitvoer werden gebracht. Dieven werden bij wijze van pronkstelling enige tijd met een ijzeren ring op de Blauwe Steen vastgemaakt maar ook werden vingers en oren afgehakt. Het bestuur van de toenmalige Vereniging Binnenstad Ondernemers heeft in 1984 die pronkstelling in ere hersteld, om in tegen stelling tot de bedoelingen in vroeger eeuwen, iemand te eren. Het Huis voor de Binnenstad zet deze traditie voort.

Verdienste voor Nijmegen

De Blauwe Steen kent verschillende dragers die zich vanuit een breed maatschappelijk veldĀ  bijzonder verdienstelijk gemaakt hebben voor de ontwikkeling van de stad Nijmegen. Allen hebben gemeen dat ze zich naast hun werk vaak belangeloos voor de stad inzetten, simpelweg omdat ze van de stad houden en Nimwegenaren in hart en nieren zijn. Soms kwamen ze uit het bestuur, cultuur, of de evenementenwereld. Soms zwoegden zij onvermoeibaar in vrijwilligersorganisaties of gaven vorm aan bijzondere projecten.

Voor een lijst van dragers van deze onderscheiding zie Huis voor de Binnenstad.

De Blauwe Steen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen