Aandacht voor mantelzorgers op Dag van de Mantelzorg

Foto: Pixabay

Op 10 november is de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Deze dag is er speciaal om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Er is aandacht voor wat zij doen voor diegene waar zij voor zorgen.

Zorgen voor een naaste lijkt vaak zo gewoon, maar dat is het niet. Ook Mantelzorg Nijmegen zet de mantelzorgers in Nijmegen in het zonnetje op deze speciale dag.

Jouw zorg mag gezien worden

De zorgen die jij hebt voor of over jouw familielid of goede vriend(in) zijn vaak onzichtbaar. Daarom zetten wij jou en meer dan 46.000 andere mantelzorgers in de Gemeente Nijmegen vandaag in de schijnwerpers: want jouw zorg mag gezien worden.Wat jij als mantelzorger doet is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder en verdient waardering. Jij bent enorm belangrijk. Als jij bij ons als mantelzorger geregistreerd staat ontvang jij vandaag een leuk pakketje, een brief en een gedicht. Het gedicht is speciaal voor vandaag geschreven door stadsdichter Heidi Koren. Houd de brievenbus dus goed in de gaten!

Aandacht voor specifieke groepen

Mantelzorg Nijmegen is er voor alle mantelzorgers in Nijmegen. Daarnaast hebben zij extra aandacht voor drie specifieke groepen: jonge mantelzorgers, migranten mantelzorgers en GGZ-mantelzorgers. Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig.

Intensieve zorg

Bij mantelzorg zorg je voor een naaste die langdurig ziek is, een beperking, verslaving of psychische problemen heeft. Het kan gaan om je partner, een kind, broer, zus, vader, moeder, een ander familielid of een goede vriend(in). De zorg kan intensief zijn en je kunt mantelzorger zijn voor een naaste die bij jou thuis woont, zelfstandig woont of in een zorginstelling woont. Je wordt hier niet voor betaald, je zorgt soms 24 uur per dag en je kunt hier niet zomaar mee stoppen. Het kan ook zijn dat je geen zorgtaken hebt, maar dat je vooral veel zorgen maakt om jouw naaste.

Mantelzorgcafé

Je kunt bij Mantelzorg Nijmegen terecht voor het Mantelzorgcafé, een of meerdere activiteiten in of rondom de Week van de Jonge Mantelzorger en een activiteit op of rondom de Dag van de Mantelzorg. Door het jaar heen organiseren wij ook activiteiten voor jonge mantelzorgers, migranten mantelzorgers en GGZ-mantelzorgers.

Daarnaast kun je terecht voor de cursussen ‘Sterker in Mantelzorg‘ en ‘Psychische problemen in de familie‘. De cursus ‘Na het Mantelzorgen’ is nog niet van start gegaan. Sterker sociaal werk organiseert de cursus ‘Rouwverwerking. Je ervaringen delen kan helpen‘ Bij deze cursus sluit ook een mantelzorgconsulent aan.

Meer informatie: Mantelzorg Nijmegen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen