Ook dit jaar alleen vuurwerk van categorie F1 in Nijmegen

Foto: Pixabay

Nijmegen heeft dit jaar voor de derde keer een jaarwisseling met een lokaal vuurwerkverbod. Het is tijd voor nieuwe, feestelijke tradities om het oude jaar achter ons te laten en het nieuwe jaar te vieren.

Jongerenwerkers maakten deze video (YouTube) om de jongeren alternatieven aan te bieden en niet in de verleiding te komen. Op www.bindkrachtcup.nl vindt u andere activiteiten speciaal voor jongeren. Tijdens de jaarwisseling zijn het trouwens niet alleen jongeren die vuurwerk afsteken. Ook ouders en andere volwassenen zullen de verleiding moeten weerstaan en het goede voorbeeld geven!

Waarom geen vuurwerk?

Verwondingen, dierenleed, geweld tegen hulpverleners, luchtvervuiling, gezondheidsletsel en -schade, vuurwerkafval, materiële schade én een extra inzet van hulpdiensten (die soms ook nog belaagd worden tijdens hun werk). Vuurwerk is niet alleen maar leuk en kost ons als samenleving veel geld.

Kindervuurwerk categorie F1 mag wel

Vuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat. Iedereen vanaf 12 jaar mag kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) afsteken. Alle andere soorten vuurwerk zijn verboden in Nijmegen (categorie F2, F3 en F4).
In veel andere gemeenten is het afsteken van F1- èn F2-vuurwerk toegestaan. Ook de verkoop van siervuurwerk (categorie F2) via officiële verkooppunten is door landelijke regels wel toegestaan. Maar het afsteken op straat of in de tuin in Nijmegen is dus verboden. Overtreders riskeren een boete van € 100,-en een aantekening op het strafblad.

Meld overlast van vuurwerk

Overlast van vuurwerk kunt u melden bij de gemeente via Meld & Herstel. Bij direct gevaar, bel de politie: 112. Toezichthouders en politie kunnen niet altijd direct op een melding afgaan. De meldingen worden vooral gebruikt om te weten op welke locaties de meeste overlast is. Op die locaties surveilleren toezichthouders vaker en wordt indien nodig samen met politie en jongerenwerk een specifieke aanpak gemaakt.

Kom niet in de verleiding! Houd rekening met elkaar!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen