Nijmeegse gemeentepolis een van de beste van Gelderland

Foto: Pexels

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in 42 Gelderse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot €70,63 premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt.

Wel zijn er lokaal grote verschillen. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer. Nijmegen komt goed uit het onderzoek: inwoners van onze stad die kiezen voor een collectieve zorgverzekering betalen slechts €27,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag).

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven korting

Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Gelderland gemiddeld maximaal €37,06 korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in tien Nederlandse gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie. In negen gemeenten wordt volgend jaar geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte. Dit is onder andere het geval in Apeldoorn, Bronckhorst en Renkum.

Uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Gelderse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.
Zo wordt in 29 van de 51 Gelderse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Ook wordt in 42 gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS, het Geneesmiddelenvergoedingssysteem) volledig vergoed. Ten slotte is er in 41 gemeenten een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. In 28 van de Gelderse gemeenten wordt zelfs minimaal een polis aangeboden die alle drie de bovenstaande zorgkosten dekt.

Beste zorgverzekering voor minima

Gelderlanders met een maximale zorgtoeslag betalen in vier gemeenten maximaal €25 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn.
In Druten, Maasdriel, Wijchen en Zaltbommel zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide  verzekering. Zij betalen omgerekend €24,60 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering. De kosten vallen zo laag uit, omdat deze gemeenten maandelijks €45,- meebetalen aan de premie.

Gemeenten met de beste collectieve zorgverzekering

De top vijf gemeenten in Gelderland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken is hieronder weergeven.

  1. Druten, Maasdriel, Wijchen en Zaltbommel : €24,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  2. Nijmegen: €27,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  3. Overbetuwe: €30,97premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  4. Berg en Dal: €32,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  5. Hattem. Heerde, Lochem en Zutphen: €33,54 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)

Vergelijk gemeentepolis met andere verzekeringen voor 31 dec

“In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar de gemeentepolis biedt nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn. Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat je ergens anders toch beter af bent. Je hebt hiervoor nog tot 31 december,” aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.

De rest van Nederland

Ben je benieuwd naar het aanbod in jouw gemeente of de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/tegemoetkoming-zorgpremie-gemeentepolis-grote-verschillen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen