Carnaval in Knotsenburg start aanstaande vrijdag

Foto: Carnavalsvereniging De Feestplekkers

Aanstaande vrijdag barst het carnaval weer los in onze stad en wordt Nijmegen tot en met dinsdag 21 februari omgedoopt tot Knotsenburg. De liefhebbers van dit vrolijke feest kunnen hun hart ophalen bij de verschillende activiteiten van de plaatselijke carnavalsverenigingen.

De Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen, kortweg SOCN, werd opgericht in 1966. De stichting is een samenwerkingsverband van alle plaatselijke carnavalsverenigingen. In het jaar 1968 veranderden  de carnavalsverenigingen de naam van Nijmegen in Knotsenburg. De SOCN is verantwoordelijk voor het benoemen van het prinsenkabinet en het organiseren van enkele activiteiten. Daarnaast is er elk jaar een motto dat ook door de Stichting wordt bepaald.

Nijmeegse carnavalsverenigingen

Bij het SOCN zijn de volgende verenigingen aangesloten:

CV St. Anneke, CV De Beukenootjes, CV De Blauwe Schuit, CV De Deurdrievers, CV De Deurzetters, CV ’t Durstige Bluumke, CV De Duumkes, CV De Feestplekkers, CV Het Geberste Kruukske, CV De Keulse Pot, CV Kiek ze Kieke, CV De Narrenvogels, CV De Nimweegse Wieve, CV De Platte Knip, CV St. Stevenskrupers, CV ’t Swerte Schaop, CV De Vrolijke Heikneuters en CV De Waoterjokers.

Programma Carnaval Knotsenburg 2023
Vrijdag 17 februari

Voor het volledige programma zie Agenda.

Oorsprong van de naam Knotsenburg

De stad Nijmegen heet tijdens carnaval Knotsenburg. De naam wordt sinds 1968 gebruikt en is afkomstig van zogenoemde Knotsendragers, die zich in het jaar 1566 in de regio Nijmegen begonnen te bemoeien met de godsdiensttwisten. Deze godsdiensttwisten waren een groot succes, want de jaren daarna werd het ‘Knotsendragersfeest’ gevierd. De naam Knotsenburg komt in beeld wanneer de ergernissen en frustraties van de bewoners uit Lent over de Nijmeegse Knotsendragers zo groot wordt, dat zij zich gaan verweren met een schans: een vestingwerk, dat met weinig middelen in 1558 werd opgetrokken. Die schans wordt in 1590 omgevormd tot een echt fort: Knodsenburg. Bron: Wikipedia.

Op de foto Carnavalsvereniging De Feestplekkers met Prins in 2019.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen