Al 16.178 zonnepanelen op Nijmeegse daken

Foto: Pexels

Steeds meer Gelderlanders hebben zonnepanelen op hun dak. Inmiddels zijn in de provincie al 25,5 procent van de woningen voorzien van installaties met zonnepanelen. Nijmegen staat op nummer twee met het absolute aantal van 16.178 .

Volgens meest recente data uit 2022 staan er in Gelderland momenteel zo’n 238.000 huizen met zonnepanelen. Dit is een flinke stijging (+24,5 procent) ten opzichte van een jaar eerder: toen ging het om 191.195 woningen. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het CBS en Klimaatmonitor.

Rozendaal koploper van Gelderland

Inwoners van Rozendaal hebben naar verhouding de meeste zonnepanelen van Gelderland. In totaal hebben 44,2 procent van de woningen hier installaties met panelen. De top vijf Gelderlandse gemeenten met het grootste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

  1. Rozendaal: 44,2 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  2. West Maas en Waal: 40,5 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  3. Montferland: 38,6 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  4. Lingewaard: 36,4 procent van de woningen heeft zonnepanelen
  5. Brummen: 36,2 procent van de woningen heeft zonnepanelen

In absolute zin hebben Apeldoorn (19.477 – 26,1 procent), Nijmegen (16.178 – 19,4 procent) en Ede (11.779 – 23,2 procent) de meeste woningen met zonnepanelen.

Stijgend aantal zonnepanelen in Neder-Betuwe

Nergens in Gelderland hebben inwoners in één jaar tijd zo veel geïnvesteerd in zonne-energie als in Neder-Betuwe. In de gemeente staan volgens meest recente data ruim 2.600 huizen met geregistreerde zonnepanelen, een stijging van 47,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen ging het om bijna 1.800 woningen.
Andere gemeenten in Gelderland met een sterke toename zijn Westervoort (+40,9 procent), Tiel (37,7 procent), en Scherpenzeel (37,3 procent).
“De energie die je opwekt kun je natuurlijk zelf gebruiken. Wat er over is, wordt teruggeleverd aan het openbare net. Op jaarbasis wordt dat weer verrekend met het verbruik in de periode dat je geen energie opwekt. Dit heet de salderingsregeling. Als je meer opwekt dan je hebt verbruikt, kun je daarmee geld verdienen. Deze terugleververgoeding verschilt alleen nogal per leverancier. Mijn advies is om dit goed uit te zoeken en desnoods over te stappen naar een leverancier die je een hogere vergoeding geeft,” aldus energie- expert Kerkhof.

Flinke toename

Momenteel hebben bijna 1,8 miljoen woningen panelen op het dak liggen, een flinke toename van 26,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. We gaan hierbij uit van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), die zijn van juli 2022. Het werkelijke cijfer zal dus hoger liggen, maar dat is nu nog niet te onderbouwen met officiële cijfers.

Reacties

Cookieinstellingen