Inclusieve stembureaus ook in Nijmegen

Prokkelduo Wilma van Dinter (links) en Lieke Derksen (rechts)
Prokkelduo Wilma van Dinter (links) en Lieke Derksen (rechts)
Foto: Prokkel.nl

Nog minder dan een maand en dan vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen plaats. In meer dan 200 gemeenten zullen stembureaus zijn waar ook mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger; samen met een of meerdere Prokkelduos.

Ook Nijmegen heeft een aantal van deze stembureaus. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, initiatiefnemer van deze campagne, want op deze manier wordt de samenleving steeds inclusiever.

Blij mee

Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, is blij met de toename van de inclusieve stembureaus. “Na een pilot twee jaar geleden en een succesvolle editie bij de gemeenteraadsverkiezingen, zijn er dit jaar nog veel meer stembureaus bijgekomen. Voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking is dit heel belangrijk. Niet alleen worden ze zo meer betrokken bij dit democratische proces, ook zorgt het voor meer ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking.”

Prokkelduos

De vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking kunnen verschillende werkzaamheden doen.

“Vaak doen ze net als de andere vrijwilligers dezelfde taken, met het enige verschil dat ze hierin indien nodig begeleid worden door een andere vrijwilliger, alhoewel sommige mensen het helemaal zelfstandig doen. Een lichtere variant is het welkomstteam.”

Momenteel zijn er al 250 (Prokkel)duo’s gevormd. Net als de andere stembureauleden zijn ook de vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking geslaagd voor de toelatingstoets die voorafgaand aan de werkzaamheden is gedaan. Als voorbereiding op de toets en de praktijk geeft stichting Prokkel online lessen en hebben er praktijkdagen in vijf provinciehuizen plaatsgevonden. Die lessen zijn gegeven door ervaringsdeskundigen met aanwezigheid van een gedeputeerde of commissaris van de Koning. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is.”

Gemeenten met een of meerdere Prokkelduos:

Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Berg en Dal, Berkelland, Beuningen, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doetinchem, Druten, Duiven, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Lochem, Maasdriel, Neder-Betuwe, Nijkerk, Nijmegen, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Overbetuwe, Putten, Rozendaal, Tiel, Wageningen, West Betuwe, Wijchen, Winterswijk, Zevenaar en Zutphen.

 

Reacties

Cookieinstellingen