Nijmeegse Cultuurprijs voor Fenne Saedt

Foto: Gemeente Nijmegen

Fenne Saedt krijgt de Cultuurstimuleringsprijs Stad Nijmegen. Als spil van veel culturele initiatieven, exposities, schrijver en criticus maakt ze Nijmegen interessanter en leuker.

Uit het juryrapport: “Met de toekenning van de Stimuleringsprijs 2022 laten we zien dat wat Fenne Saedt in de afgelopen jaren neergezet en opgebouwd heeft, niet onopgemerkt is gebleven. Ze maakt cultureel Nijmegen mooier en interessanter; dat zien en dat voelen we. We hopen haar met deze prijs te stimuleren om verder uit te groeien en stappen te zetten die nog meer zuurstof geven aan de jonge geest van deze oude stad.”

Kunstpodium Ruis

Fenne Saedt is vooral bekend als initiatiefnemer en motor achter het kunstpodium RUIS in de Hertogstraat. In een paar jaar tijd heeft ze daar een oude kapsalon omgetoverd naar een art space waar veelal jonge kunstenaars de ruimte krijgen om te experimenteren en hun dromen waar kunnen maken. Ze biedt kunstenaars meer dan alleen een kunstpodium, ze zet zich in voor hun zichtbaarheid en biedt ze ruimte in het grote en open netwerk dat ze aanbiedt. Kunstenaars voelen aan dat haar commitment verder reikt dan de duur van een tentoonstelling. Dat maakt haar bijdrage aan talentontwikkeling zo waardevol. RUIS werd in korte tijd een magneet voor jonge kunstenaars.

Spil in de wereld van kunst

Naast RUIS zet Fenne Saedt zich ook in als curator, schrijver, criticus en moderator voor Expoplu / P-ost, Omstand en Collectie De Groen in Arnhem, de Biënnale Gelderland, Artez en het dynamische kunstmagazine Mister Motley. Zij is een bemiddelaar, kritisch en alert, verbaal goed onderlegd en zij weet daarmee kunstenaars en publiek in haar krachtenveld te binden. De kunstenaar en het maakproces staan daarin centraal en niet te vergeten ook het plezier én de aandacht voor een duurzame ontwikkeling van de kunstpraktijk. Dit maakt haar een spil in de wereld van de hedendaagse kunst in Nijmegen, de regio en ver daarbuiten.

Cultuurprijzen

De Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen wordt tweejaarlijks toegekend aan een veelbelovend kunstenaar, kunstenaarsgroep of culturele organisatie voor een vernieuwende artistieke of culturele prestatie of een belangrijk product in de disciplines beeldende kunst & vormgeving, literatuur, theater, film, muziek, dans en nieuwe media. De prestatie of het product levert een bijdrage aan de vernieuwing van het culturele klimaat in Nijmegen. De uitreiking van de prijs, een geldbedrag van € 5.000,-,vindt later dit jaar plaats.

Reacties

Cookieinstellingen