Museumweek van 1 – 7 april: leen je Museumjaarkaart uit aan je buurman of -vrouw!

Foto: Museumweek

In de Museumweek, van 1 tot en met 7 april, mag je voor één keer één week je Museumkaart uitlenen! Aan je buurman, oma of de bakker.

Zo maken zoveel mogelijk mensen kennis met ruim 450 musea. Het gloednieuwe Mediamuseum in Beeld en Geluid in Hilversum, bijvoorbeeld (zie foto hierboven).

Over een van de vele voorbeelden lees je hieronder meer.

Het Rembrandthuis

Nergens ter wereld kom je dichter bij Rembrandt dan in Museum Het Rembrandthuis. Op 18 maart 2023 heropent het museum na een verbouwing met dertig procent meer Rembrandt. Met vijf nieuwe museale ruimtes, waaronder een epiloogruimte, een etszolder en een derde tentoonstellingszaal.

  • Tot leven
    Dankzij de nieuwe multimediatour komen Rembrandts huis en de 17e eeuw echt tot leven. Je volgt Rembrandts levensverhaal van zijn intrek in het pand als ambitieuze celebrity-kunstenaar tot zijn noodgedwongen vertrek vanwege een opeenstapeling van schulden. Er zijn dagelijks ets- en verfdemonstraties in het museum. Op de plek waar Rembrandt zijn meesterwerken maakte, het atelier, zie je hoe hij zijn verf maakte. Op de nieuwe etszolder ontdek je Rembrandts etstechnieken. Alsof je meekijkt over de schouder van de kunstenaar. Daarnaast zie je twee bijzondere, tijdelijke presentaties: Tekenkunst en Titus is weer thuis.
  • Tekenkunst
    Voor het eerst in Europa: 74 tekeningen van onder andere Rembrandt, Bol en Maes uit The Peck Collection van het Ackland Art Museum, USA. Je ziet ze op de plek waar Rembrandt zelf zijn tekeningen maakte. Je komt haast niet dichter bij een kunstenaar dan door zijn tekeningen. Anders dan schilderijen en etsen vertellen tekeningen nóg meer over de werkwijze. Je kunt de hand van de kunstenaar volgen langs de tekenlijnen – of het nu gaat om een snelle schets of om een nauwkeurig uitgewerkt kunstwerk.
  • Titus is weer thuis
    Middenin Tekenkunst ontdek je Titus is weer thuis. Je komt oog-in-oog met Rembrandts iconische schilderij van zijn zoon Titus uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Dromerig staart de jonge Titus van Rijn over de rand van zijn lessenaar. Vader Rembrandt ving zijn blik in 1655, toen hij met zijn familie in het statige pand aan de Amsterdamse Jodenbreestraat woonde. Bijna 400 jaar later is het gelukt Titus weer thuis te krijgen, op de plek waar Rembrandts meesterwerk is geschilderd, in het huis waar Titus is geboren. De multimediatour begeleid je in het kijken. Een soort guided meditation, met drie opties: een kunsthistorisch achtergrondverhaal, een psychologische beschrijving van vader en zoon en verschillende soorten muzikale begeleiding.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Museumweek, kijk hier.

Reacties

Cookieinstellingen