Waar kun je morgen stemmen in Nijmegen?

Foto: Gemeente Nijmegen

Morgen, woensdag 15 maart, kun je  naar de stembus voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Je stem is echt belangrijk. Door te stemmen heb je invloed op de besluiten van de provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland.

Om te mogen stemmen moet je de volgende dingen meenemen:

  • Stempas
  • Identiteitsbewijs: paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.

Wat doen Provinciale Staten en waterschappen?

De leden van Provinciale Staten besluiten bijvoorbeeld over provinciale wegen, fietspaden, streekvervoer, duurzame energie, regionale omroepen en de ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie in Gelderland. Zij kiezen ook de leden voor de Eerste Kamer.

Het waterschap Rivierenland beheert dijken en sluizen om de regio te beschermen tegen overstromingen, controleert zwemwater en maakt afvalwater schoon. Ook zorgt het waterschap dat er genoeg water is, bijvoorbeeld door water op te slaan bij droogte en weg te pompen als het veel regent. Verder houdt het waterschap beken, sloten en rivieren schoon en gezond voor mens, plant en dier.

Hoe werkt stemmen?

Je ontvangt uiterlijk 1 maart per post de stempassen waarmee je kunt stemmen. Je neemt de stempassen en een geldig identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Voor 11 maart krijg je een lijst met de kandidaten per partij per post thuisbezorgd.

De kandidatenlijsten staan ook op de website van de provincie en het waterschap.

Weet je (nog) niet op wie je wilt stemmen? Vul de stemwijzer in op de website mijnstem.nl.

Waar kun je stemmen?

Een overzicht van alle stembureaus staat op nijmegen.nl/verkiezingen. Er zijn geen mobiele stembureaus. De stembureaus zijn open op 15 maart van 07.30 tot 21.00 uur. Het stembureau op Nijmegen Centraal Station opent al om 05.00 uur.

  • Heb je een lichamelijke beperking? Je kunt elk stembureau gebruiken.
  • Kun je slecht zien of ben je blind? Elk stembureau heeft een leesloep met verlichting en sterke vergroting. Het stembureau in het Zelfregiecentrum (Sint Jorisstraat 72) is speciaal voor jou ingericht. Je kunt stemmen met een stemmal en Soundbox. Er is een kandidatenlijst in braille en groot letterschrift. Ook het stembureau op het Steunpunt Stadswinkel Dukenburg (Meijhorst 70-39) heeft een kandidatenlijst in braille en grootletterschrift.
  • Ben je doof of slechthorend? Het stembureau in wijkcentrum De Schalmei (Symfoniestraat 204) is speciaal voor jou ingericht.

Alle stembureaus zijn hygiënisch ingericht met kuchschermen en schoonmaakmiddelen. In de stembureaus in de wijkcentra is ook het aanhouden van 1,5 meter afstand mogelijk.

Meer weten?

Kijk op nijmegen.nl/verkiezingen voor meer informatie. Bijvoorbeeld wat je moet doen als u geen stempas heeft ontvangen of deze kwijtgeraakt bent, hoe je iemand anders kunt machtigen om te stemmen, of als je wilt stemmen in een andere gemeente.

Reacties

Cookieinstellingen