Camerata Trajectina en Floris Kortie brengen de soundtrack van zeventiende-eeuwse schilderijen

Foto: Sophie van Boven

Ze staan op het netvlies gegrift, de schilderijen uit de zeventiende eeuw. Op de doeken van onder andere Vermeer, Hals, Rembrandt staan vaak instrumenten en muzikanten vereeuwigd, maar er is bar weinig bekend over deze muziek.

Op uitnodiging van Camerata Trajectina gaat Floris Kortie in een gloednieuwe voorstelling op zoek naar de ‘soundtrack’ van de mooiste en spannendste schilderijen. Op 19 april is ‘De keuze van Floris Kortie’ te zien in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen.

Meesterschilderes Judith Leyster

Kortie heeft voor deze voorstelling de rol van curator op zich genomen. Hij spoort de verhalen achter de schilderijen en de muziek op. Zo duikt hij in de schilderkunst van Judith Leyster, een van de weinige vrouwelijke meesterschilders uit die tijd. Of ontrafelt hij de getoonde bladmuziek op de Vioolspeler van Gerard Dou. Ieder schilderij is een zoekplaatje naar de betekenis van de symboliek. Schoonheid, liefde, vroomheid en verleiding vormen een rode draad door de voorstelling.

Liederen waar de liefde van af spat

soundtrackAls presentator van Podium Witteman en Podium Klassiek weet Kortie als geen ander het publiek op aanstekelijke wijze te enthousiasmeren met zijn grenzeloze nieuwsgierigheid. Camerata Trajectina zet de symboliek van de schilderijen moeiteloos om in liederen waar de lust en liefde vanaf spat.

Trailer en informatie

Bekijk de trailer hier: https://youtu.be/bNIHhCDgmCw
Meer informatie en tickets zijn te vinden op www.camerata-trajectina.nl

Over Camerata Trajectina

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt Camerata Trajectina de Nederlandse geschiedenis tot leven Speelse en theatrale presentaties spiegelen de cultuur en maatschappij van toen aan ons herkenbare heden. De instrumentale kern van het ensemble bestaat uit Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Afhankelijk van het repertoire wordt het ensemble uitgebreid met diverse musici.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen