Honderden basisscholieren vandaag voor één dag onderzoeker aan de Radboud universiteit

Foto: Radboud Universiteit/Dries van Assen

Ter ere van het 100-jarige jubileum van de universiteit vond vandaag het wetenschapsfestival Radboud Kids plaats op het stadseiland Veur-Lent. Hiermee wil de Radboud Universiteit toekomstige generaties meenemen in de wereld van de wetenschap en het belang van wetenschappelijk onderzoek benadrukken.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit namen samen met de basisscholieren het stadseiland onder de loep. Zo deden kinderen onderzoek naar de biodiversiteit op de dijk door plantjes en beestjes te verzamelen en bestuderen, werd gefilosofeerd wie er verantwoordelijkheid zou moeten nemen voor klimaatverandering en werd er archeologisch onderzoek gedaan naar het iconische Romeinse masker en de middeleeuwse ruïne ernaast.

‘Slimme dingen bedenken’

Hanna van 12 jaar oud vertelt: “Ik heb vandaag geleerd dat je je fantasie kunt gebruiken om nieuwe slimme dingen te bedenken. Wij hebben een socialemediacampagne bedacht om kinderen aan het sporten te krijgen. Ons idee was om zoveel mogelijk verschillende sporten uit te beelden om te proberen. Dan zit er altijd wel iets tussen wat je leuk vindt.”

Jan van Baren-Nawrocka, Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit, initiatiefnemer Radboud Kids: “Het was fantastisch om het enthousiasme van de kinderen te zien vandaag en met elkaar de wetenschap te vieren ter ere van de honderdste verjaardag van onze universiteit. Juist op dit stadseiland hebben we de leerlingen goed kunnen laten zien hoe sterk de wetenschap verbonden is met het dagelijks leven en de stad waarin ze wonen. Van oplossingen om de impact van klimaatverandering op te vangen, tot inzichten in de archeologische geschiedenis van de plek waar we wonen. Daarbij laten wij ons ook inspireren door deze jonge generaties om na te denken over oplossingen van de maatschappelijke thema’s van de toekomst.”

Het bericht gaat verder onder de foto.

Radboud Universiteit

Honderd jaar van betekenis

Op 17 oktober 2023 bestaat de Radboud Universiteit honderd jaar. Dan is de universiteit al honderd jaar van betekenis voor studenten, onderzoekers, medewerkers en de wereld om ons heen. Het lustrum wordt groots gevierd op verschillende momenten gedurende het hele jaar. Zo worden tijdens de 100e Dies Natalis op 17 oktober zes eredoctoraten uitgereikt, wordt de stad van 8-14 mei verwarmd met 100 Radboudgebaren en zijn er verschillende evenementen voor studenten, medewerkers, alumni en inwoners van de regio Nijmegen.

Over Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit telt 25.000 studenten, zeven faculteiten en ruim honderd bachelor- en masteropleidingen. Daarnaast werken er ruim 5.000 wetenschappers en professionals op de groene campus in Nijmegen. De Radboud Universiteit, opgericht in 1923, wil van betekenis zijn voor de maatschappij en bijdragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Zowel regionaal als internationaal. De universiteit richt zich op complexe uitdagingen die voor ons liggen, zoals duurzaamheidsvraagstukken. De studenten die de universiteit opleidt, bekleden straks verantwoordelijke posities in de maatschappij: zij zijn de influencers van vandaag en van de toekomst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen