José Sanders eerste vrouwelijke rector Radboud Universiteit

Foto: Dick van Aalst

José Sanders wordt de zestigste rector magnificus van de Radboud Universiteit en daarmee de opvolger van Han van Krieken. Met Sanders krijgt de Radboud Universiteit voor het eerst een vrouwelijke rector magnificus.

Momenteel is José Sanders hoogleraar communicatie in organisaties en decaan van de Faculteit der Letteren aan dezelfde universiteit.

De overdracht van het rectoraat is op dinsdag 17 oktober, tijdens het eeuwfeest van de universiteit, op dezelfde plek waar op dat moment exact honderd jaar geleden de festiviteiten plaatsvonden ter ere van de oprichting van de universiteit.

José Sanders: Onze honderdjarige universiteit staat voor een aantal belangrijke vragen. Hoe blijven we een brede universiteit en welke inzet is nodig voor onderwijs en onderzoek in de uitdagende veranderende omgeving waarin we zitten?

Bevlogen en betrokken

Samen met de voorzitter en vicevoorzitter vormt de rector magnificus het college van bestuur van de universiteit. Mario van Vliet, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit: ‘José Sanders is een bevlogen en betrokken bestuurder met een heldere visie. Zij heeft een sterk verbindend karakter en houdt altijd oog voor het persoonlijke. De Raad van Toezicht is ervan overtuigd dat zij een waar boegbeeld zal zijn voor de hele academische gemeenschap, voor studenten en medewerkers.’

José Sanders: ‘Onze honderdjarige universiteit staat voor een aantal belangrijke vragen. Hoe blijven we een brede universiteit en welke inzet is nodig voor onderwijs en onderzoek in de uitdagende veranderende omgeving waarin we zitten? Op welke wijze willen we een vervolg geven aan het rijke verhaal van de Radboud Universiteit? Ik beschouw het als bijzonder eervol daar als rector magnificus aan te kunnen bijdragen.’

Daniël Wigboldus, voorzitter college van bestuur: ‘ Als college van bestuur kijken we ernaar uit om samen met José Sanders de komende honderd jaar van onze universiteit in te gaan. We gaan haar missen als decaan, maar krijgen er een uitstekende rector voor terug.’

Narratieve Communicatie

Als hoogleraar is José Sanders gespecialiseerd in narratieve communicatie: de cognitieve werking van verhalen en het functioneel inzetten van verhalen als communicatiestrategie. Hoe werken persoonlijke ervaringen van mensen in op organisaties en hoe kunnen organisaties werken met verhalen over die ervaringen? Dergelijke strategische storytelling speelt ook een steeds belangrijker rol in gezondheidscommunicatie, marketingcommunicatie en journalistiek.

Loopbaan

José Sanders studeerde in Nijmegen Nederlandse Taal en Literatuur en kwam in 2009 in dienst bij de Radboud Universiteit als universitair hoofddocent, eerst bij Nederlandse Taal en Cultuur en in 2013 bij Communicatie- en Informatiewetenschappen. Ze was onder meer coördinator van minor- en masterprogramma’s Journalistiek en voorzitter van het departement Taal en Communicatie. In 2017 werd zij benoemd tot hoogleraar Narratieve Communicatie. Ze promoveerde in 1994 aan de Universiteit van Tilburg, waarna ze als NWO-postdoc verbonden was aan de Universiteit van Tilburg, als senior adviseur aan KASKI–expertisecentrum over religie en samenleving, als universitair docent aan de VU Amsterdam en als visiting scholar aan de University of California at Berkeley. Naast haar werk voor de Radboud Universiteit is zij actief als bestuurder van onder meer de Stichting Steunfonds van de Universiteit van Tilburg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen