Tot 25 augustus in het Valkhof Museum: ‘The Elephant’, een interactieve installatie

Foto: Valkhof Museum

Deze zomer strijkt Filmfestival Go Short 2023 neer in het Valkhof Museum met de interactieve installatie ‘The Elephant’ van filmmaker Niek Silvan. Deze installatie, die tot 25 augustus loopt, toont je eigen gezicht met een perspectiefverandering.

Het laat je zien wat mensen met BDD (Body Dysmorphic Disorder) beleven. De installatie gebruikt slechts licht, geluid en een spiegel om je dit te laten ervaren.

Body Dysmorphic Disorder

De installatie is geboren uit een filmproject. Tijdens de ontwikkeling van de film ‘Swans Reflecting Elephants’ deed het team van makers verschillende experimenten met licht. Ze waren op zoek naar een manier om vervorming van het gezicht te visualiseren en zo het gevoel van Body Dysmorphic Disorder weer te geven. Na uitgebreid onderzoek en testen, bouwden ze een constructie van licht die rond het gezicht beweegt en daarmee het perspectief verandert. Het effect was al indrukwekkend op film, maar de live-ervaring ervan ging nog verder. Op dat moment ontstond het idee om de kijker deze techniek in het echt te laten ervaren.

Perspectief zien veranderen

Je stapt in een grote zwarte constructie, waarin je voor een spiegel staat. Een lichtkader met honderden ledlampjes omringt je. Wanneer deze lichten verschillende posities aannemen, zie je het perspectief van je eigen gezicht in de spiegel veranderen. Dit kan vloeiend, maar ook via een stroboscopisch effect, waarbij verschillende aanzichten afwisselend worden belicht. Hierdoor lijkt je gezicht voortdurend te veranderen en ontstaat er een vervreemdende en misschien wel ongemakkelijke ervaring met jezelf. Het geluid van de installatie beweegt synchroon mee met het licht om die ervaring te versterken. De spiegel wordt zo, net als in de film, een personage en lijkt te communiceren met de bezoeker.

Praktische informatie

  • Het Valkhof Museum is te vinden aan het Keizer Karelplein 33, Nijmegen en is voorlopig open dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.
  • Voor meer informatie over ‘The Elephant’ kijk hier.
  • Je kunt tickets voor ‘The Elephant’ hier kopen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen