Indië-herdenking op dinsdag 15 augustus bij het stadhuis

Het Nationaal monument in Den Haag
Het Nationaal monument in Den Haag
Foto: Ilvie Njiokiktjien

De Tweede Wereldoorlog eindigde voor Nederlands-Indië pas op 15 augustus 1945. Dat was de datum waarop Japan capituleerde. Ook in Nijmegen wordt ieder jaar bij die datum stilgestaan, want onze stad kent ongeveer 6.500 inwoners met een achtergrond in Nederlands-Indië.

De vrede bleef daarna echter nog ver weg. Op 17 augustus 1945 proclameerden de Indonesische nationalistische leiders Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijke Republiek Indonesië. Indonesische vrijheidsstrijders zouden daarna nog lange tijd een oorlog voeren met het voormalige moederland Nederland.

Brug tussen 5 mei en 15 augustus

De herdenking wordt georganiseerd door een aantal Indische organisaties verenigd in de stichting PION. “Ook vandaag de dag is een herdenking als die van 15 augustus daarom zinvol. Want de oorlog houdt niet op bij de eerste generatie, hij kan doorgalmen in de levens van hun kinderen en kleinkinderen. ”, aldus bestuursleden Kartini Staats en Laura van den Vrijhoef.

Het verjongde comité doet een oproep aan iedereen, jong en oud, om de Indië-herdenking in en rond het stadhuis van Nijmegen bij te wonen. Om zo de generaties met elkaar te verbinden, en om een brug te slaan tussen 5 mei en 15 augustus.

Informatie

  • Dinsdag 15 augustus Indië-herdenking Nijmegen en omstreken
  • Plaats: Stadhuis van Nijmegen
  • Aanvang: 19.30, Inloop van 19.00 – 19.25 uur
  • Informatie: www.stichtingpion.nl

Je kunt je aanmelden via: [email protected]

Over PION

Zo’n vijftien jaar geleden hebben Indische organisaties en activiteiten elkaar opgezocht. Ze wilden hun activiteiten op elkaar afstemmen. Dat overleg noemde zich het Platform Indische Organisaties Nijmegen en omstreken, kortweg PION.De deelnemende partijen hopen zo de Indische ‘kleur’ in de samenleving zichtbaar te houden. De belangrijkste en bekendste activiteit is de herdenking op 15 augustus van Indische en niet-Indische slachtoffers met een vroegere Nijmeegse binding of via nabestaanden die hier wonen.

Deze herdenkingsdag is de Indische variant van de dodenherdenking op 4 mei. Tot 2021 was deze herdenking op 14 augustus. Dan hadden mensen gelegenheid op de 15e naar de landelijke herdenking in Den Haag te gaan.
Vanaf 2022 is een nieuw comité aangetreden. De leden zijn Oscar Ekkelboom, Timo Hübner, Kartini Slaats en Laura van den Vrijhoef, allen derde generatie Indisch.

Meer informatie: Indie herdenking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen