Archeologische vondst van de maand

Foto: Archeologisch depot

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland laten mensen die bij of voor het depot werken laten iedere maand hun favoriete vondst zien.

Deze maand de vondst van Kees. Hij is oudheidkundige bij de gemeente Nijmegen en laat een van zijn favoriete vondsten zien, een kannetje van rood glas.

Gevonden in een beerput

vondst van de maand“Dit kannetje van gemarmerd lakzegelrood glas vond ik in 1994 bij het archeologisch onderzoek op het vroegere Gelderlanderterrein in de binnenstad. Het komt uit een beerput die hoorde bij een huis aan het Doddendaal (tegenwoordig Kroonstraat). Het is een zeldzaam stuk waarvan er in Nederland slechts 5 in de grond zijn gevonden: in Amsterdam, Middelburg, Zwolle en Nijmegen (2 stuks). Dit type kannetje werd vanaf de tweede helft van de 15e eeuw in het Taunusgebergte gemaakt en was zeer gewild bij welgestelde families. Dit exemplaar, uit circa 1500, oogt qua vormgeving bedrieglijk eenvoudig. En precies hierin toont het zijn klasse. De kleur, belijning en met zorg uitgevoerde details (neem alleen al het handvatje) zijn overrompelend mooi en bijzonder. Het oog blijft er aan hangen, ook zoveel jaar na dato. Terecht een stuk met eeuwigheidswaarde!”

Meer weten over de plannen voor het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland? Lees het hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen