Jacob Kiplimo evenaart wereldrecord 15 km bij NN Zevenheuvelenloop

Foto: Tijn Dekkers

De Oegandees Jacob Kiplimo heeft gistermiddag het wereldrecord van zijn landgenoot Joshua Cheptegei geëvenaard. Kiplimo vloog over de heuvels en finishte uiteindelijk bizar snel in 41.05, exact dezelfde tijd als het eerdere wereldrecord.

Bij de vrouwen wist de Keniaanse Beatrice Chepkoech haar winst van vorig jaar te prolongeren in een tijd van 47.12. Tweede werd Lonah Salpeter in 47.55 minuten.

Vol vertrouwen

Kiplimo stond vol vertrouwen aan de start. Hij gaf aan niet per se voor een wereldrecord te gaan, maar keek uit naar de Nijmeegse heuvels. De eerste kilometers bleef de top nog relatief dicht bij elkaar. Na 6 kilometer wist Kiplimo het eerste gat te slaan. De winnaar van vorig jaar, Rogers Kibet, moest afhaken en kwam uiteindelijk als nummer 2 over de finish in 42.43.

Snelste Nederlanders

Bij de Nederlandse mannen was Mike Foppen heel dicht bij de winst; in de laatste meters zag hij Filmon Tesfu als eerste over de streep gaan in een tijd van 44.00 minuten rond, slechts één seconde voor de geboren Nijmegenaar. Jill Holterman trok bij de vrouwen aan het langste eind; de Zaandamse wist in voorbereiding voor haar Olympische spelen 49.59 te noteren.

Running Blind

Bijzonder was het eerste NN Running Blind weekend voor visueel beperkte hardlopers. Michel Butter schoot de deelnemers weg vanaf de Groesbeekseweg. Alle deelnemers werden begeleid door een buddy. Bij de vrouwen was het duo Johanny Gelens met buddy Ronald van Loon het snelste (1:11:07). Lowie van Eck met buddy Danny Verheezen werden Nederlands kampioen bij de mannen (1:06.18). De Dustin Bedrijvenloop werd gewonnen door het team van de Politie. Tweede werd het team van MSD Animal Health en derde het team van elf Luchtmobiele Brigade.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen