Kerstconcert van Holland Baroque op 20 december

Foto: Holland Baroque

In december speelt Holland Baroque Sternstunde: Een nieuw programma vol met de mooiste 17de-eeuwse kerstmuziek. Samen met het  solistencollectief Ensemble Polyharmonique brengen zij een nieuw programma rondom het oeroude kerstverhaal.

De Duitse groep van acht zangers is de rising star van de vocale ensembles. Sternstunde is op 20 december te zien in Nijmegen.

Licht en tijd

In het Duits wordt ‘Sternstunde’ gebruikt om een indrukwekkend en beslissend moment aan te duiden. Het woord ‘Sternstunde’, ‘Sterre-uur’, bestaat letterlijk uit licht en tijd. Toepasselijk, want in veel kerstmuziek wordt vaak over de ster en het uur van de geboorte gezongen.

Zowel in het Duitstalige gebied als in de Lage Landen is er ongelofelijk veel kerstrepertoire te vinden. Het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach is een heel bekend voorbeeld van kerstmuziek uit de barokperiode. Er zijn daarnaast buitengewoon veel cantates, concerten, motetten en instrumentale sonates uit de 17de en 18de eeuw bewaard gebleven. Steeds weer horen we het verhaal over de ster en het uur van de verwachting: Sternstunde. Ook vandaag klinkt dit nog steeds vreugdevol en stralend – Kerstmis!

Oproep tot vrede

Toch is Kerstmis dit jaar anders. De wereld is anders. Teksten uit het programma zoals Das neugeborne Kindelein maken ons pijnlijk duidelijk dat we overal ter wereld elk kind een veilig begin gunnen… De oproep tot Friede auf Erden – vrede op aarde – is urgenter dan ooit tevoren.

Judith Steenbrink (Artistiek Team Holland Baroque): “Een aantal jaren geleden was ik op tournee in Israël. Met een taxi reed je vanuit Jeruzalem in twintig minuten zo naar Bethlehem. Dat ligt nu in de Westelijke Jordaanoever. De Geboortekerk in Bethlehem voelde echt als een magische plek. Dat bezoek was tegelijkertijd een bizarre ervaring. Wij musici en toeristen konden zomaar heen en weer rijden. Vrede was voor ons gegarandeerd. Voor anderen zijn de muren aan beide kanten hoog en de spanning om te snijden. Dit jaar heeft kerstmuziek voor mij, en ik kan me voorstellen voor velen, een andere lading. Ik vraag me af wat wij kunnen doen om vrede te laten weerklinken in de wereld. De eeuwenoude muziek uit Sternstunde roept op tot vrede.”

Programma:
Werken van onder andere Rosenmüller, Hammerschmidt, Vierdanck, Schelle, Knupfer en Praetorius

Kerstconcert

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen