Expositie Bram Ellens: Robots op sterkwater in de Lindenberg

Foto: De Lindenberg

Hoe staan wij als mens in relatie tot robots? Veranderen robots steeds meer naar mensen of is het juist andersom? In de expositie Robots op sterkwater heeft kunstenaar Bram Ellens de eerste collectie robots op sterkwater ter wereld gecreëerd, geconserveerd en verzameld.

Dat deed hij met hulp van het anatomische Museum Vrolik. De expositie is vanaf maandag 8 januari 2024 te zien in het Expo Podium van de Lindenberg.

Glazen pot met formaldehyde

De stukken die in de collectie te zien zijn, zijn gecreëerd op basis van de beroemdste werken uit anatomische collecties wereldwijd. Als de toeschouwer goed kijkt, vindt men Siamese tweelingen, een puppy, diverse embryo’s en zeldzame robotsoorten. De robots met een rugzakje zijn minutieus geconserveerd op de manier zoals het al eeuwenlang door de experts gebeurt: een glazen pot, formaldehyde (‘sterkwater’), een paardenhaar om ze aan op te hangen en teer om de potten luchtdicht te maken. Ieder individueel werk is geïndexeerd en betiteld en toegevoegd aan de wereldwijde database van geconserveerde wezens.

De robots op sterkwater zijn onderdeel van een serie getiteld Robots in captivity; (op)gevangen robots die verzameld of individueel eerder te zien waren in museum Het HEM, NXT museum, Kunsthol Nord Denemarken, Paleis Soestdijk en Lowlands.

Over Bram Ellens

Bram Ellens (1978) is sinds 2015 actief als autonoom kunstenaar, daarvoor werkte hij als internetondernemer voor ICT-bedrijven wereldwijd. Hij maakt met name theatrale sculpturen en installaties. In zijn werk is het opwekken van nieuwsgierigheid een rode draad, zijn werk nodigt uit tot contact. Zijn volgende project richt zich op de internationale performance Robot van de Rommelmarkt, naar het gelijknamige verhaal van Tonke Dragt uit 1967. Hiervoor werkt hij samen met o.a. Het Concertgebouw, The Ulrike Quade Company, TU Delft en de Universiteit van Utrecht.

Meer informatie en achtergrond is te vinden op www.robotsincaptivity.com en www.bramellens.com.

Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Lindenberg Kunst en Technologie. Dit programma-onderdeel van de Lindenberg onderzoekt de komende tijd in performances, lezingen, workshops en exposities ‘What it is like to be a robot.’ 

Informatie

De expositie Robots op sterkwater is vanaf maandag 8 januari 2024 te zien in het Expo Podium van de Lindenberg. Adres: Ridderstraat 23, 6511 TM Nijmegen

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen