Eindejaars oproep aan bloeddonors 0-, 0+ en A-: boek je donatieafspraak

Foto: Sanquin

Tijdens de Kerstperiode is het bijna elk jaar even krap met de bloedvoorraad. Een bloedbankbezoek past vaak niet in de vakantieplannen van veel donors.

Sanquin Bloedbank probeert de daling op te vangen door net voor en net na de Kerstvakantie meer donors op te roepen.

‘Bloedplaatjes slechts zeven dagen houdbaar’

In Nijmegen worden specifiek donors met bloedgroepen 0-, 0+ en A- gevraagd om een donatieafspraak te maken. Die bloedgroepen zijn nu hard nodig. Merlijn van Hasselt, woordvoerder van Sanquin Bloedbank, geeft uitleg over deze oproep. “Bij een bloeddonatie doneer je eigenlijk drie bestanddelen van je bloed: rode bloedcellen (het bekende rode zakje bij een transfusie), plasma en bloedplaatjes. Bloedplaatjes zijn heel belangrijk om een patiënt te helpen met bloedstolling. Maar bloedplaatjes zijn slechts zeven dagen houdbaar, komen pas twee dagen na de donatie beschikbaar èn er zijn maar liefst vijf bloeddonaties nodig om één transfusie van bloedplaatjes te kunnen uitvoeren.”

Er zijn maar liefst vijf bloeddonaties nodig om één transfusie van bloedplaatjes te kunnen uitvoeren

“Daar knelt nu de schoen. Want door de Kerstdagen zijn er volgende week maar drie dagen om bloedplaatjes af te nemen en beschikbaar te maken. Daarom is het nodig om nu een aanloop te nemen, zodat over een week patiënten nog steeds kunnen rekenen op de zorg die ze nodig hebben.”

Maak een afspraak!

Sanquin Bloedbank drukt deze week donors op het hart: heb je bloedgroep 0-, 0+ of A-? Maak dan een afspraak om te komen doneren! Heb je al een afspraak? Kom dan vooral! Bloedbank Nijmegen is gevestigd aan het Geert Grooteplein Zuid 34. Donors met deze bloedgroepen zijn hard nodig om voldoende bloedplaatjes beschikbaar te krijgen in de komende periode.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen