Eindstand Nationale Tuinvogeltelling 2024

Foto: Dick van Breda

Afgelopen weekend vond de 21e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats en zijn er weer massaal tuinvogels geteld. Ruim 113.000 mensen zagen meer dan 1,5 miljoen vogels.

De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en op de derde plek de pimpelmees.

Gezelligheidsdieren

Net als bij de andere edities staat de huismus weer op nummer één. Deze vogels zijn gezelligheidsdieren en vliegen meestal met z’n achten in de tuin. De koolmees staat op nummer 2 en op nummer 3 staat de pimpelmees. De merel zien we steeds vaker in de top 5 verschijnen. Eerder werd de merel hard getroffen door het usutu-virus. Die achteruitgang was ook terug te zien in de Tuinvogeltelling. Gelukkig zien we dat de merel zich weer herstelt.

Meer barmsijzen in de tuin

Elke jaar is het weer spannend hoeveel mensen er gaan tellen en of er speciale soorten worden ontdekt in de tuinen. Dit jaar werden er relatief meer grote en kleine barmsijzen geteld in de tuin. Deze vogels uit Scandinavië zijn maar liefst 500 keer waargenomen. Andere opvallende waarnemingen volgens Timo Roeke van Vogelbescherming zijn 5 pestvogels, 55 grote gele kwikstaarten, 8 waterrallen en 1 Oosterse tortel. Deze laatste soort is maar 11 keer eerder in Nederland gezien. Ook zijn tientallen zwartkoppen en tjiftjaffen doorgegeven, soorten die normaal gesproken nu in het zuiden verblijven, maar door de mildere winters steeds vaker in Nederland overwinteren.

De tuinvogeltelling leeft

In heel Europa tellen liefhebbers de vogels in hun tuin. Dat staat garant voor veel mooie momenten. Via social media heeft Vogelbescherming Nederland dan ook veel enthousiaste reacties ontvangen van tellers door het hele land, die prachtige foto’s van vogels en tuinen deelden.

‘Dit jaar opvallend veel mussen echt zo gezellig dat gekwetter, er wordt ook veel gebadderd en de silo’s met zaad, pinda’s en pindakaas worden druk bezocht. Ook de klimop tegen schuur is geliefd’ – Deelnemer uit Zuid-Holland

‘Ik vind het hartstikke leuk om te doen. We genieten iedere dag van onze tuin.
We hebben de tuin speciaal laten aanlaten leggen voor de vogels. En kijk  iedere dag welke vogels erin zitten’ – Deelnemer uit Flevoland

Eindstand

Momentopname

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Over Vogelbescherming

Vogelbescherming Nederland is een onafhankelijke, landelijke natuurbeschermingsorganisatie. Een actieve vereniging die onder meer wordt ondersteund door ruim 160.000 leden, door bedrijven, fondsen en instellingen. Vogelbescherming is de Nederlandse partner van BirdLife International, de organisatie die wereldwijd opkomt voor vogels en hun leefgebieden. Vogelbescherming is opgericht in 1899 en in Nederland de organisatie voor de bescherming van alle wilde vogels en hun leefgebieden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen