Gemeente bakent terrassen af met terraspunaises

Foto: Huis voor de Binnenstad

De gemeente Nijmegen zal vanaf 28 februari starten met het plaatsing van terraspunaises. Het streven is om vóór aanvang van het terrasseizoen de meeste terrassen te hebben voorzien van deugdelijke markering.

Nijmegen is een gezellige stad met een veelheid aan diverse horeca. De meeste horecabedrijven hebben een terras. Dat werkt omzet verhogend voor het betreffende bedrijf en het levert een fijne sfeer op voor de bezoekers aan de stad.

Uitwaaieren terrasmeubilair

Voor anderen is de onduidelijkheid rond fysieke omvang op straat en het uitwaaieren van terrasmeubilair een belemmering voor de toegankelijkheid en doorstroming. Om zowel de exploitatie van het terras, de situering hiervan en het toezicht hierop vorm te geven, heeft de gemeente ervoor gekozen om alle terrassen in de stad te voorzien van een duidelijke en onafhankelijke markering, namelijk terraspunaises.

Duidelijkheid over terrasgrootte

Hierdoor wordt het voor horeca exploitanten, hun personeel, toezichthoudende instanties (gemeente en ODRN), bewoners en gebruikers van de openbare ruimte in één oogopslag duidelijk tot waar het terras reikt. De kosten en uitvoering worden volledig door de gemeente Nijmegen gedragen. De ondernemer hoeft geen verdere kosten te maken.

De situering van terrassen op straat uniform te duiden. Waarbij het voor iedereen duidelijk wordt tot waar de terrassen reiken, de doorgang gewaarborgd is en de situatie op straat in overeenstemming is met verleende terrasvergunning.

Het doel van de terraspunaises is:

– Controle, toegankelijkheid en veiligheid te waarborgen.
– Discussies te voorkomen
– Voor zowel de horeca (en haar klanten) als de handhaver in een oogopslag duidelijk te hebben tot waar een terras reikt.

Wat vraagt de gemeente van ondernemers?

Vooraf ontvangt de ondernemer een brief waarin aangeven wordt in welke week de plaatsing van de punaises uitgevoerd wordt. De werkzaamheden worden door de firma Wijers in aanwezigheid van toezichthouders van de gemeente Nijmegen uitgevoerd op woensdag en donderdag. De markering zal plaatsvinden in overeenstemming met de bij de gemeente bekende en vergunde situatie. Per zaak wordt geschat dat de werkzaamheden ongeveer 30 minuten in beslag nemen. Hoewel het niet noodzakelijk is dat de ondernemer of zijn personeel bij de plaatsing aanwezig is, is het uiteraard wel wenselijk. De gemeente Nijmegen vraagt de ondernemers om het meubilair zo te plaatsen dat deze in overeenstemming is met de vergunde situatie.

Vragen?

Mocht je nog vragen hebben, twijfel dan niet om vooraf contact op te nemen met het Ondernemerspunt van de gemeente Nijmegen (024-3299800).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen