Internationale Vrouwendag: plezier en de grenzen van aanraken

Foto: Jonnah Bron

In de hele maand maart organiseren Lux en Bibliotheek Gelderland Zuid verschillende programma’s rondom het thema aanraken onder de titel Raak me aan.

De programmareeks is een uitnodiging om je eigen verlangens en grenzen als het gaat om aanraking te verkennen. De programma’s worden georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag en de Gelderse Vrijheidsdagen.

‘Aanraken is levensbehoefte’

Het nieuws stroomt er de laatste dagen weer vol mee: meldingen en rapporten over grensoverschrijdend gedrag. Al sinds het begin van #metoo, corona en scheve machtsverhoudingen staat aanraken onder spanning.

“Aanraking is een eerste levensbehoefte. Maar door verschillende ontwikkelingen zijn de grenzen en spelregels rondom aanraken zoek. Consent werd gepresenteerd als magische formule maar ook daar zitten haken en ogen aan. Onze grenzen zijn veranderlijk en voortdurend in beweging. In onszelf en ook over generaties heen. Daarom organiseren we dit programma. Raak me aan is een pleidooi voor kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid en veiligheid van het samen ontdekken. Benieuwd zijn naar jezelf en elkaar.” – Aldus programmamaker bij LUX Ilse Schaminée.

Programma

Op 8 maart vinden er diverse programma’s plaats in Lux zoals de spectaculaire dansvoorstelling Facades door Tall Tales Company. In Gewenste Intimiteiten kun je een eigen onderzoek naar aanraken doen in verschillende gespreksrondes afgewisseld met performances. In het café vind je een prikkelende foto expositie van Jonnah Bron en een (soms interactief) decor van Naaistreek. Ook worden er korte, inspirerende verhalen gedeeld onder de naam Femtalks.

Op 20 maart kun je luisteren naar Ayla Çekin Satijn, actrice en regisseur onder andere te zien in de series en speelfilm Anne+, tijdens het vrijheidscollege.

Internationale Vrouwendag

Tijdens Internationale Vrouwendag vieren we de sociale, politieke en economische prestaties van vrouwen over de hele wereld. Het is een dag om stil te staan bij de voortgang die is geboekt op het gebied van gendergelijkheid en om te herdenken waarom deze strijd zo cruciaal is voor de samenleving. Want deze strijd is nog lang niet gewonnen.

Praktisch

Kaarten voor de programma’s kopen en reserveren kan via de website van Lux.

Vrijheid beleef je samen in Gelderland

Deze programmareeks is onderdeel van de Gelderse Vrijheidsdagen en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidgelderland.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen