Nieuwe natuur gerealiseerd bij Mariënvelde

Foto: Stichting Nieuwe Natuur

In een omgeving die wordt gekenmerkt door houtwallen, heggen en bomenrijen die de grenzen van percelen aangeven wordt landbouwgrond met een rijke historie omgevormd tot nieuwe natuur.

Midden tussen de Gelderse weilanden realiseert Stichting Nieuwe Natuur (SNN) een nieuw stuk natuur in de Achterhoek. Stichting Nieuwe Natuur (SNN) is een initiatief van Natuurbegraven Nederland in samenwerking met Natuurmonumenten.

Achter dorpje Mariënvelde

Stichting Nieuwe Natuur (SNN) een stuk landbouwgrond heeft aangeschaft in het dorpje Mariënvelde, achter Doetinchem. Mariënvelde ligt in de Achterhoek. Historisch gezien kent dit gebied een kleinschalig landschap waarbij houtwallen, houtsingels en (knot)bomenrijen het beeld langs de wegen en kavelgrenzen bepalen. Het Gelders Natuurnetwerk wil het Achterhoekse Kampenlandschap versterken en zet in op ontwikkeling van biotopen voor reptielen en amfibieën. Stagiaire Natasha Keijzer ontwikkelde een inrichtings- en beheerplan voor ons stuk nieuwe natuur. Natasha is vierdejaars HBO-student Bos- en Natuurbeheer bij Van Hall Larenstein in Velp.

Natuurverbetering

Het perceel was bij aankoop landbouwgrond en kent een rijke historie. De aanleg van een poel en onder andere bramenstruiken maakt Mariënvelde een aantrekkelijk leefgebied voor de boomkikker die hier van oorsprong voorkomt. Een stap verder in de ambitie naar een groener Nederland. De nieuwe vorm wordt met name voor de boomkikker een aantrekkelijk leefgebied. Bij de poel die is gegraven kan hij zich opwarmen aan de oevers en beschutting zoeken, in de poel kan hij zich voortplanten. Ook insecten en vogels hebben baat bij dit nieuwe stuk natuur. Er zijn verschillende struiken aangeplant zoals de sleedoorn, meidoorn en gewone braam die in verschillende bloeiperiodes in voedsel kunnen voorzien.

Stichting Nieuwe Natuur

Vanuit de gedachte dat planten en dieren belangrijk zijn voor het welzijn van mensen realiseert SNN meer natuur in Nederland. Dit doet ze in natuurgebieden in de omgeving van natuurbegraafplaatsen van Natuurbegraven Nederland. In iedere regio werkt SNN samen met betrokken partijen die aankoop, inrichting en beheer van nieuwe natuur mede mogelijk maken. Zo ontwikkelt de stichting de natuur in Nederland verder, geeft ze de natuur meerwaarde en behoudt ze deze voor de generaties na ons.

Een plek op Heidepol

Het stuk nieuwe natuur Mariënvelde is mede tot stand gekomen door de bijdragen van mensen die een plek hebben vastgelegd op de Arnhemse natuurbegraafplaats Heidepol.

Al sinds 2014 werkt Natuurbegraven Nederland nauw samen met Natuurmonumenten, dé beweging van mensen met hart voor de natuur. Natuurmonumenten beschermt natuurgebieden, waardevolle landschappen en cultureel erfgoed. Met de aankoop en het beheer van gebieden wordt natuur voor altijd veilig gesteld en toegankelijk gemaakt.

MarienveldeMarienvelde

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen