Canondagen 2024 in Gelderland

Foto: Canon van Nederland

Tijdens het weekend van 25 en 26 mei organiseren negenendertig musea en andere instellingen die verbonden zijn aan de Canon van Nederland meer dan negentig activiteiten door het hele land.

Ook in Gelderland zijn activiteiten. Het is de derde editie van de Canondagen.

Hugo de Groot keert terug naar Loevestein

Hugo de Groot staat bekend om zijn ontsnapping uit Slot Loevestein. Maar wist je dat zijn vrouw Maria de briljante list met de boekenkist had bedacht? Hugo en Maria vertellen er alles over op Slot Loevestein. Je kunt hen vragen stellen over Hugo’s gevangenschap en zijn ontsnapping, maar ook over het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

Ooggetuige van de Slag om Arnhem

Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Steeds minder mensen kunnen hun ervaringen persoonlijk delen. Daarom vertellen in het Airborne Museum mensen die de Slag om Arnhem aan den lijve hebben ondervonden hun verhaal vanuit het perspectief van het kind dat zij toen waren.

Rondleiding door tentoonstelling ‘VOC-mentaliteit’

We leven in een wereld van winst maken, vraag creëren en de aarde als grabbelton gebruiken. Oftewel: de VOC-mentaliteit. Maar wat als het ook anders kan? Hubert Slings, inhoudelijk verantwoordelijk voor de tentoonstelling, neemt je mee door de expositie.

Lezing over de Bandanese diaspora

In 1621 dwingt de VOC met grof geweld het monopolie op nootmuskaat af op de Banda-eilanden. Onder leiding van Jan Pieterszoon Coen wordt bijna de gehele bevolking vermoord, verjaagd of tot slaaf gemaakt. Slechts enkele honderden Bandanezen weten te ontsnappen. Ron Habiboe is een historicus die al vele jaren onderzoek doet naar de geschiedenis van de Molukken en Molukkers. In deze lezing vertelt hij over zijn onderzoek naar de nakomelingen van deze ontsnapte personen.

Canonquiz in het Openluchtmuseum

Weet jij alles over de Nederlandse geschiedenis? Doe samen met het hele gezin mee met deze Canonquiz en test je kennis.

Ontdek Van Gogh in het Kröller-Müller

In de Van Gogh-galerij van het Kröller-Müller Museum vind je de mooiste werken van Vincent van Gogh. Speur met het hele gezin naar de bijzondere details met de Van Gogh-bingokaart. Stel al je vragen over Van Gogh aan de experts op zaal en woon een expertlezing bij van conservator Renske over de sleutelstukken uit de collectie.

Meer informatie over Canondagen 2024

Ga voor alle activiteiten naar canondagen.nl. De Canon van Nederland is ook te vinden op Facebook. Praat mee over de Canondagen met de hashtags #canonvannederland en #canondagen.
De Canondagen worden georganiseerd door het netwerk van de Canon van Nederland. Daarbij staat de geschiedenis van Nederland centraal. In dit netwerk werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Canon van Nederland voor het voetlicht te brengen. Met negentig activiteiten is er voor iedereen, jong en oud, iets te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen