Esther Gerritsen schrijft Boekenweekgeschenk

Foto: Vera de Kok

Een voormalig student van de HAN mag volgend jaar het Boekenweekgeschenk schrijven. Het gaat om Esther Gerritsen, die daar Creatieve Therapie studeerde.

Daarmee stapt de schrijfster in de voetsporen van onder andere Jan Wolkers, Arnon Grunberg en Adriaan van Dis. Het Boekenweekgeschenk wordt in een oplage van enkele honderdduizenden in de Boekenweek (5 t/m 13 maart 2016) gratis meegegeven bij de aankoop van een boek.

Voor de loopbaan van de auteur die het Boekenweekgeschenk mag schrijven betekent dat altijd een flinke boost. Nu heeft Gerritsen overigens weinig te klagen over haar loopbaan, want die loopt als een trein.

Debuut

Gerritsen (1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. Twee romans volgden, Tussen Een Persoon en Normale dagen (longlist Libris Literatuurprijs 2006).

In 2008 verscheen haar alom geprezen De kleine miezerige god (longlist Gouden Uil 2008). Twee jaar later kreeg de roman Superduif een nominatie voor de Libris Literatuurprijs. In 2011 volgde een bundeling van columns en artikelen, Jij hebt iets leuks over je.

Eerste prijzen

In 2012 verraste ze met de roman Dorst. Hiermee stond ze op de toplist van de AKO Literatuurprijs, de shortlist van de Libris Literatuurprijs en werd ze genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs en de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs. In 2014 won Gerritsen de Frans Kellendonk-prijs, die driejaarlijks wordt toegekend aan een Nederlandstalige auteur met een literair oeuvre dat getuigt van een onafhankelijke en originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

Esther Gerritsen heeft een wekelijkse column in de VPRO Gids en is regelmatig te gast in radioprogramma’s en op literaire festivals.

HAN

Ooit volgde ze op de HAN de opleiding tot Creatief Therapeute, maar het schrijversvak bleek haar toch beter te liggen. Wel speelt een creatief therapeute in één van haar boeken de hoofdrol. Het thema van de Boekenweek is nog niet bekend. (SA)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen