Kleurfabriek Nijmegen helpt kinderen van vluchtelingen

De kinderen van vluchtelingen hebben vaak al erg veel meegemaakt in hun jonge levens. Daarom is zaterdag in Nijmegen de Kleurfabriek geopend. Hier worden laagdrempelige activiteiten voor deze kinderen georganiseerd, zodat zij zich op een positieve manier kunnen ontwikkelen.

In het asielzoekerscentrum in Nijmegen wonen ongeveer 350 mensen, waarvan ruim honderd onder de 18 zijn. Samen met de bewoners van het azc wil Stichting Kleurfabriek Nijmegen minstens een keer per week laagdrempelige, creatieve activiteiten gaan organiseren voor deze groep, in een veilige, vertrouwde omgeving.

Talenten

“De positieve energie van kinderen, jongeren en bewoners van het azc tijdens dit wekelijkse aanbod geeft hen de mogelijkheden om hun talenten te ontdekken, bewust te worden van zichzelf en met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet te zien”, aldus de stichting.

Ouder-kind relatie

“De ouder-kind relatie is door wat een gezin meemaakt en de situatie waarin zij nu verkeren veranderd; de ouders hebben hier in Nederland een andere rol dan ze in hun land van herkomst hadden. Bovendien is er weinig privacy omdat de gezinnen in één ruimte leven en slapen. Wij vinden het daarom belangrijk dat de ouders en kinderen ook als gezin de gelegenheid krijgen om in een ontspannen sfeer met elkaar bezig te zijn en organiseren daarom regelmatig familieprojecten.”

kleurfabriek 1

Het azc Nijmegen is voor de bewoners het eerste contact met de Nederlandse samenleving. Kinderen en volwassenen hebben het recht om hun eigen cultuur te beleven, hun eigen godsdienst te belijden en hun eigen taal te spreken. Kleurfabriek Nijmegen ziet dit als een verrijking van de samenleving. Door participatieprojecten met bewoners uit de omliggende wijken, wordt men uitgedaagd om elkaars cultuur te delen en wederzijds begrip te bevorderen. “Zodat we met elkaar grenzen kunnen verleggen en bruggen kunnen bouwen.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen