Eerste inzendingen Green Capital Award stromen binnen

Foto: Tijmen Stam

De eerste inzendingen voor de presentatie van Nijmegen voor de Green Capital Award 2017 stromen binnen. De Gelderse stad wil door middel van creatieve ideeën over duurzaamheid een verpletterende indruk maken op de jury, en daarmee de titel ‘meest duurzame stad van Europa’ binnenslepen.

Nijmegen staat daarvoor in de finale tegen Den Bosch, Essen en Umea. De voordracht zal op 28 april aanstaande plaatsvinden. De vijf inzendingen met de meeste stemmen gaan mee in de presentatie. Er kan nog tot 26 april hier gestemd worden.

De inzendingen die tot nu toe de meeste stemmen hebben gekregen staan hieronder met uitleg.

1. Een minibieb

Een grote ruimte met tien boekenkasten in een buurthuis is net zo goed een Minibieb als een klein plankje bij iemand in de tuin. Het gaat erom dat de Minibieb boeken uitleent aan mensen in de buurt of bezoekers van die plaats. En of de ‘leners’ nu kunnen kiezen uit 100 of 5 boeken, dat maakt helemaal niet uit. Het gaat om het idee dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan lenen, ruilen of achterlaten. Met elkaar en voor elkaar dus. Op deze manier dragen we allemaal een steentje bij aan de ruileconomie. Het is leuk en heel duurzaam!

bieb

2. Windmolens

De coöperatie WindpowerNijmegen wil groeien naar duizend of meer leden, die dit najaar aandelen in een windpark kopen. Daarmee worden de 5 windmolens in Nijmegen-Noord volledig eigendom van de coöperatie. De opbrengst komt zo terecht bij burgers uit stad en regio, een deel wordt in nieuwe duurzame projecten geïnvesteerd, en een deel komt in een fonds voor de directe omgeving. Zo werken ze aan draagvlak, en dat is nodig, getuige het verzet dat vaak opduikt tegen windmolens.

Draagvlak is er in Nijmegen. Op 1 oktober 2014 nam de gemeenteraad het bestemmingsplan voor ons windpark bijna unaniem aan. Uniek voor een windpark! Enkele dagen later (5 oktober) vormden op ons initiatief 213 mensen een Levende Windmolen in de Bemmelse Waard (zie filmpje).

Dat kan beter! WindpowerNijmegen gaat opnieuw de uitdaging aan om het wereldrecord Levende Windmolen te breken. In de tweede helft van mei willen we een Levende Windmolen vormen met leerlingen, docenten en ouders van een of meer scholen als basis. Het zal prachtige beelden opleveren, die laten zien dat héél Nijmegen, jong en oud, eraan werkt van de stad een echte Green Capital te maken.

3. Nieuwe pelgrimsroute onafhankelijk van een religie

Op 21 juni opent burgemeester H. Bruls van Nijmegen de Walk of Wisdom: een nieuwe pelgrimsroute onafhankelijk van een religie die draait om de ‘wijsheid van het leven’. Vanuit de basisgedachte dat alle mensen onderdeel zijn van dezelfde aarde gaat de route uiteindelijk de hele wereld over, maar we beginnen klein met een pioniersroute van 125 kilometer rond Nijmegen. Deze pioniersroute wordt op 21 juni geopend door de burgemeester.

Doel van de route is mensen vier tot zeven dagen te laten lopen in de natuur, langs interessante halteplaatsen met telefoon en internet zoveel mogelijk uit om na te denken over hun leven en plaats in het grotere geheel. Pelgrims lopen in symbolische verbondenheid met de wereld: twee kunstenaars hebben een icoon ontworpen die uitdraagt dat alle mensen ‘zaailing van de aarde zijn’ met ieder een eigen, unieke kiemkracht.

Het icoon wordt pelgrims als een soort moderne ‘beschermheilige’ mee gegeven tijdens de reis. De route wordt na twee of drie jaar geleidelijk uitgelegd naar de rest van de wereld met behulp van lokale partners.

4. Wijkhelden

Dit zijn zowel volwassenen als kinderen die een bijdrage leveren aan een schone buurt door het opruimen van zwerfafval.Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar (Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen en Nijmegen) en houden samen hun buurt schoon. De kinderen in groepjes, onder begeleiding van een volwassene en volwassenen alleen of ook in groepen. Door regelmatig een schoonmaakronde te lopen door de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte.

Dar verzorgt alle benodigdheden (knijpers, speciale zwerfafvalzakken en veiligheidshesjes) voor de Wijkhelden. Kinderen uit groep 3 t/m 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor hun werk en leren ondertussen hoe het is om actief en betrokken te zijn bij de samenleving. Voor volwassenen is het een eenvoudige manier om een waardevolle en direct zichtbare bijdrage te leveren aan een schone buurt.

5. Plastic tasjes

Verminder plastic afval door MKB/winkeliers in Nijmegen mee te laten doen met actie ‘plastic tas, betaal je? of pas!’ Zorgt dat iedereen weer eigen herbruikbare tas meeneemt. In Schotland nam door 5p te vragen het gebruik met 80% af. In Nijmegen moet dat toch 90% kunnen worden?

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen