De man die donderdagnacht werd opgenomen in het Radboudumc omdat hij mogelijk ebola zou hebben, is ebolavrij. Dat bleek na een laboratoriumtest.
De man man was net terug van een vakantie een Senegal en meldde zich dinsdag bij zijn huisarts in Arnhem. De man zou zweten, koorts hebben en verward zijn - allemaal symptomen die kunnen passen bij een ebolabesmetting. Toch werd er toen nog geen alarm geslagen. Hij werd terug naar huis gestuurd.
Zijn klachten gingen niet voorbij en toen de man zich donderdagavond meldde op de spoedeisende hulp van Ziekenhuis Rijnstate, werd hij pas naar het Radboudumc doorgestuurd, waar hij meteen werd geïsoleerd.
Bestuurssecretaris Sanne van Rumpt van SHO – organisatie met 150 locaties in Nederland voor medische diagnostiek, tevens beheerder van de Arnhemse prikpost – zegt niet in detail op de zaak te kunnen ingaan in verband met privacy. "Maar zodra duidelijk werd dat sprake zou kunnen zijn van verdenking van ebola, zijn er door de organisatie de benodigde extra maatregelen getroffen. Van Rumpt gaat niet in op de vraag wanneer dat exact was. "Er is toen melding gedaan bij de autoriteiten op dit gebied, waaronder partner op het gebied van de medische microbiologie Radboudumc."
In Rijnstate werd vrijdagochtend uit voorzorg een deel van het ziekenhuislaboratorium gesloten waar het bloed van de verdachte ebolapatiënt was nagekeken. De beperkingen werden, nadat bekend werd dat sprake was van vals alarm, meteen opgeheven. 80 procent van de bloedtesten konden tot die tijd niet in het Arnhemse ziekenhuis worden uitgevoerd. Sinds de uitbraak in West-Afrika zijn in Nederlandse ziekenhuizen minstens 6 mensen opgenomen vanwege een verdenking van ebola. Nog eens tientallen patiënten werden met verdenking op ebola gezien door huisarts en GGD. Geen enkele keer bleek tot op heden dat iemand de besmettelijke ziekte onder de leden had.