Realisatie Windpark Nijmegen-Betuwe komt nu heel dichtbij

Foto: Tasja

Coöperatie WindpowerNijmegen, die het windpark langs de A15 bij Oosterhout gaat bouwen, heeft vrijdag een aanvraag ingediend voor SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie). Windpark NijmegenBetuwe is het grootste windpark in Nederland dat volledig in eigendom komt van burgers.

“Onze leden leveren een belangrijke bijdrage in de financiering van het windpark. Samen met de SDE-bijdrage en een lening van de bank kunnen we het windpark in 2016 gaan bouwen”, vertelt projectvoorbereider Pim de Ridder.

WindpowerNijmegen heeft subsidie aangevraagd voor vier van de vijf windmolens die straks aan de Nijmeegse horizon zullen verrijzen. “De vijfde windmolen moet nog even wachten, omdat we nog tot overeenstemming moeten komen met de grondeigenaar. Onze intentie is om ook deze windmolen in coöperatief verband te exploiteren. Net als bij de andere windmolens in ons park kunnen mensen uit Nijmegen en omgeving dan een stukje van die windmolen kopen.”

<iframe width=’100%’ height=’500px’ frameBorder=’0′ src=’https://a.tiles.mapbox.com/v4/willemijnh.m47bhn4a/attribution,zoompan,zoomwheel,geocoder,share.html?access_token=pk.eyJ1Ijoid2lsbGVtaWpuaCIsImEiOiIydEZ1SERJIn0.TTFJ0EebncDW8ymgIUTMtQ’></iframe>

‘Hoe meer stroom, hoe meer subsidie’

De SDE is een maatregel van de Rijksoverheid om de opwekking van duurzame energie te stimuleren. “De SDE is een productiesubsidie: dat wil zeggen dat je jaarlijks, gedurende vijftien jaar, een financiële bijdrage krijgt voor de stroom die je opwekt. Hoe meer groene stroom, hoe meer subsidie. In ons geval kan dat oplopen tot zo’n 1 miljoen euro per jaar, bovenop de inkomsten die we straks hebben uit de verkoop van onze stroom. De SDE geeft ons windpark daarmee een stevige financiële basis en maakt het extra aantrekkelijk en zekerder voor
particulieren en anderen om ook te investeren”, legt De Ridder uit.

Lees ook:

Ledencertificaat

Burgers kunnen meedoen door zich aan te melden als lid van WindpowerNijmegen. “Als lid van de coöperatie kun je straks als eerste investeren in het windpark door ledencertificaten te kopen. Een ledencertificaat kost 250 euro en levert je een goed rendement op, meer dan bij de bank. Je maakt deel uit van een actieve groep mensen, die zich samen inzetten voor een duurzame en energie neutrale regio.”

De uitspraak over de SDE-aanvraag wordt verwacht in september. “Als de subsidie wordt toegekend, kunnen we ledencertificaten gaan uitgeven en definitieve afspraken maken met de bank. Voor het einde van dit jaar verwachten we genoeg geld bij elkaar te hebben voor de bouw van de eerste vier windmolens. In het najaar van 2016 kan het windpark dan duurzame energie opwekken voor 7.100 huishoudens. Als ook de vijfde windmolen er komt kunnen 8.300 woningen in Nijmegen van lokaal opgewekte groene stroom worden voorzien.

Kijk voor meer informatie op www.windparknijmegenbetuwe.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen