Het baart mij grote zorgen: het asociale gedrag van sommige mensen op sociale mediaplatforms. Open een artikel op een nieuwswebsite met een reactiemogelijkheid en het lijkt alsof de deksel van een rioolput opengaat.
door burgemeester Hubert Bruls
Er zijn zóveel mensen die ongefundeerd en ongefilterd oordelen over een ander. Meestal zonder zich in het verhaal te verdiepen of de persoon te kennen. Of die vanaf hun eigen account de vreselijkste beledigingen en bedreigingen de wereld inslingeren.
Wat gebeurt er toch als zo iemand achter een toetsenbord of smartphone zit? Ik kan me niet voorstellen dat ze zoiets in iemands gezicht durven zeggen, of in de supermarkt een wildvreemde de dood toewensen. Blijkbaar waant men zich anoniem en onaantastbaar thuis op de bank of zolderkamer. Toch toont hun profiel vaak gewoon naam en toenaam, een foto van vrouw en kinderen, het bedrijf waar ze werken. Wat brengt het hen, om doelbewust mensen de hoek in te trappen, met meningen en oordelen over hun uiterlijk, geslacht, keuzes?
Ik wil als burgemeester niet accepteren dat ook Nijmegenaren dit doen. Dat gemeenteraadsleden, wethouders, ambtenaren en ikzelf, die hun werk voor onze stad doen, moeten accepteren dat dat ‘erbij hoort’. Hoe sterk je ook in de schoenen staat: het is kwetsend, bedreigend en schadelijk. Ook voor mensen om die persoon heen. Een gemeenteraadslid is een ouder, partner, vriend(in), een inwoner van onze stad die er ook ander werk naast doet. Het beschadigt soms ook de bedrijfsvoering van de werkgever van een raadslid. Dit asociale gedrag neemt zulke grote vormen aan, niet alleen online maar ook op straat en aan de balies, dat mensen straks geen wethouder, ambtenaar, boa of raadslid willen zijn. Hoe moet het verder met onze democratie als we de macht geven aan hufters? Daar pas ik voor.
Een andere mening hebben of emoties uiten mag altijd. Maar ik wil samen met u een norm stellen: dít kan niet in Nijmegen. Aan wie zich richting gemeentebestuurders en -medewerkers stelselmatig beledigend en bedreigend uit: wij zullen dit volgen en aanpakken. We weten vaak wie de afzenders zijn, maar ik schrijf dat hier nu niet op. Wie zich online asociaal in het openbaar gedraagt, kan wat mij betreft een reactie in het openbaar verwachten. Van strafbare berichten doen wij uiteraard aangifte.
Ik roep andere bestuurders en Nijmegenaren op om óók een grens te trekken. Spreek dit soort types aan. En bedenk ook eens of u wel 'bevriend’ wilt zijn met zo iemand op een sociaal netwerk, of in het dagelijks leven. Als uw moeder, geliefde, zakenrelatie of werkgever wist wat zo'n persoon allemaal online uitkraamt, wilt u dan dat zij u gezellig met diegene op foto's en filmpjes zien, of samen aan de borrel tegenkomen? Ik denk dat dit soort types moeten gaan voelen dat hun omgeving dit soort uitingen niet oké vindt. Dat asociaal gedrag online niet alleen de mensen die ze uitschelden schaadt, maar ook henzelf. Hopelijk dringt het dan door.