Gemeente koopt Asfaltcentrale Nijmegen (APN)

10 nov 2023, 16:50 Nieuws
verkoop apn
Dura Vermeer

De gemeente Nijmegen koopt asfaltcentrale APN aan de Energieweg. De fabriek gaat daardoor na vijftig jaar weg uit de stad. Dit betekent dat APN per 31 december de deuren sluit en gestart wordt met ontmantelen van de centrale en het opleveren van het terrein aan de gemeente Nijmegen.

De fabriek wordt daarna gesloopt. Voor Nijmegen past dit bij het verbeteren van de leefbaarheid in Nijmegen-West.

Productie verdubbelen

Nadat de eigenaar van de asfaltcentrale (Dura Vermeer) een aanvraag deed om de productie te verdubbelen is de gemeente in gesprek gegaan over de toekomst van het bedrijf met de aankoop als gevolg. ‘Het gaat hier om een unieke maatwerkoplossing voor een uitzonderlijke situatie’ aldus wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst ‘en zal niet vaak meer voorkomen.’ Wel benadrukt wethouder Tobias van Elferen van duurzaamheid dat het echt een stap is in een gezondere en duurzamere toekomst van de stad.

Zoektocht naar nieuwe bestemming

Na de sloop van de asfaltcentrale zoekt de gemeente een nieuwe invulling voor het terrein die de leefomgeving minder belast dan de asfaltcentrale. TPN-West blijft een bedrijventerrein. De koopprijs van APN is € 6.950.000. Dit is een marktconforme prijs. Er zijn afspraken gemaakt over sloopkosten en bodemsanering, waarbij APN een groot deel van de kosten voor zijn rekening neemt.

De koop is tot stand gekomen na gesprekken met APN en in samenwerking met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Wat ging er aan de koop vooraf?

Bij APN werd op 28 juni 2021 een overschrijding gemeten van de toegestane uitstoot van PAK. PAK is een verzameling van stoffen die gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Naar aanleiding van deze overschrijding is de milieuvergunning van het bedrijf en het toezicht daarop aangescherpt. Ook heeft het bedrijf zelf maatregelen getroffen om de uitstoot te verminderen. Uit diverse metingen die na juni 2021 zijn uitgevoerd bleken deze maatregelen ook te werken. Gedurende bijna twee jaar bleef de uitstoot van PAK onder de norm.

Zorgen bij omwonenden

Bij recente metingen in mei en juni 2023 bleek dat er opnieuw te veel PAK werd uitgestoten. Hiervoor heeft de gemeente recent nog een last onder dwangsom opgelegd. Uit metingen van juli en oktober 2023 blijkt dat APN weer voldoet aan de PAK-norm.

Omwonenden maakten zich zorgen om de gezondheid en ook werd er geklaagd over stank. De gemeente liet een geuronderzoek uitvoeren. Ook werd er op structurele basis overlegd met wijkvertegenwoordigers en informatie verstrekt op de website nijmegen.nl/westenweurt

. In april 2023 kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een rapport ‘Industrie en omwonenden’. Als reactie hierop is een oproep gedaan bij de Rijksoverheid om strengere wet- en regelgeving om meer actie te kunnen ondernemen.

Structurele oplossing

In de 50 jaar dat APN in Nijmegen gevestigd is, zijn steeds meer woningen dicht rondom onze asfaltcentrale gebouwd. De woonwijk is als het ware naar de asfaltcentrale toegegroeid. Dit is ook ten opzichte van andere asfaltcentrales in Nederland bijzonder. Voor deze unieke situatie in combinatie met de zorgen bij bewoners in de omgeving over de leefbaarheid en de politieke wens om de fabriek te sluiten, is nu een structurele oplossing die recht doet aan deze zorgen en ook aan de belangen van andere betrokkenen zoals klanten van APN.

Medewerkers en klanten van APN

Het sluiten van APN heeft ook gevolgen voor de medewerkers van APN. De leiding van APN is met hen in gesprek over hun toekomst waarbij begeleiding naar ander werk het doel is.

De klanten van APN en Dura Vermeer zullen geen hinder ondervinden van het sluiten van APN. Tot en met 31 december worden de afspraken nagekomen. Ook daarna zijn voldoende mogelijkheden om de asfaltproductie van APN elders over te pakken.