Iedereen weet het ondertussen wel…. We moeten van het gas af en het liefst zo snel mogelijk. Maar hoe pak je dat aan als woningeigenaar? Wat past er bij jouw specifieke situatie? Zijn er ook valkuilen? Wat doet een verduurzaming met de waarde van je woning? En hoe ga je die verduurzaming betalen?
Dit zijn zomaar een paar vragen die bij de gemiddelde huiseigenaar kunnen spelen. Er zijn immers zoveel maatregelen die je kan nemen om je huis energiezuiniger te maken dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat er binnen verschillende gemeentes ook nagedacht wordt over bijvoorbeeld collectieve warmte voorzieningen is het van belang om jezelf eerst goed te laten informeren voordat je aan verduurzaming begint.
Daarnaast is er natuurlijk de kwestie van het geld. Want dat verduurzamen geld kost is een gegeven. Maar levert het misschien ook wat op? En dan heb ik het even niet over de lagere energielasten en de positieve bijdrage aan het milieu, hoewel dat voor de meeste mensen natuurlijk belangrijke factoren zijn bij de keuze om te verduurzamen. Een verduurzaming levert namelijk ook iets anders op.
Het is al langer bekend dat woningen met een hoger energielabel meer opleveren bij verkoop dan woningen met een lager energielabel, maar er speelt nog iets anders. Nu er langzaam aan steeds meer aanbod van koopwoningen is, gaat het energielabel ook een steeds grotere rol spelen bij de verkoopbaarheid van een woning. Woningen met een lager energielabel staan gemiddeld langer te koop dan woningen met een hoger energielabel. Nu er plannen zijn vanuit het kabinet om vanaf 2024 het energielabel mee te nemen in de bepaling van de hoogte van de maximale hypotheek zal dit verschil waarschijnlijk alleen maar toenemen.
Het verduurzamen van je woning heeft dus een direct positief effect op de waarde van je woning én op de verkoopbaarheid ervan. Ook voor een hogere opbrengst van je woning loont het dus de moeite om deze eerst te verduurzamen. Daarbij is het wel van belang dat je jezelf vooraf goed laat informeren over de beste verduurzamingsmogelijkheden voor jouw woning en dat je deze op de juiste manier laat uitvoeren. Daarnaast moeten de verduurzamingsmaatregelen natuurlijk ook betaald worden. Is hiervoor een (aanpassing aan de) hypotheek nodig, dan wordt er vanuit de geldverstrekker meestal gevraag om een taxatierapport met een waarde voor en na de verbouwing.
Een taxateur kijkt op het gebied van verduurzaming niet alleen naar de waardeverandering van de woning, maar kan u ook waardevolle adviezen geven over wat wel en niet bij de woning past. Hierbij kijkt de taxateur ook naar de plannen van de gemeente op het gebied van de energietransitie en hoe uw woning daar het beste bij kan aansluiten. Een taxateur kent de lokale markt en kan dan ook goed inschatten welke maatregelen het meest rendabel zijn. Ook als je geen hypotheek nodig hebt kan het laten opstellen van een taxatierapport je een duidelijk beeld geven van de meerwaarde van de investering in je woning, en je zo helpen om de juiste keuzes te maken bij de verduurzaming.
Heb je een vraag over het verduurzamen van je woning of heb je een taxatierapport nodig? Neem dan direct contact op met Now& Woningtaxaties via www.nowenwoningtaxaties.nl voor snel en deskundig advies.
Foto: Now& Woningtaxaties