De landelijke eindronde 21e International Junior Science olympiad (IJSO) vond plaats op het Stedelijk Gymnasium
Arnhem op 14 juni. Lucas Duynisveld, derdeklasser van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel, was de winnaar.
Tweede plaats was voor Jens Zinnemers (Stedelijk Gymnasium Arnhem) en de derde plaats was voor Jara Diemel (Stedelijk Gymnasium Nijmegen). 23 leerlingen deden mee: acht meisjes en vijftien jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3 havo en 3 vwo. Cas van Dalen (14 jaar) van het Raayland College in Venray werd beste havist.
Naar Boekarest
De top zes bestond verder uit een tweede plaats voor Jens Zinnemers (Stedelijk Gymnasium Arnhem) en derde werd Jara Diemel (Stedelijk Gymnasium Nijmegen). Op de vierde plaats: Marieke van der Zwan (Praedinius Gymnasium, Groningen), op de vijfde plaats: Sofie Steenbergen (Praedinius Gymnasium, Groningen) en zesde werd Floris Smit (Gymnasium Beekvliet, Sint-Michielsgestel). De zes winnaars vormen het Nederlandse team dat in december 2024 zal deelnemen aan de 21 e internationale IJSO in Boekarest (Roemenië).
De NL-Talenten-Fondsprijs werd gewonnen door Dennis Zhang (14 jaar) van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven. Deze prijs is bedoeld om toptalent te stimuleren en een financieel zetje in de rug te geven om verdere stappen in hun ontwikkeling te zetten.
Prijsuitreiking
Veel familieleden van de 23 finalisten, hun docenten en andere belangstellenden maakten gebruik van de uitnodiging om deze feestelijke bijeenkomst bij te wonen. De prijzen werden uitgereikt door Veronique Hermans, rector van het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Hermans: “Het zit in het DNA van onze school om ruim baan te maken voor talent en alle kansen te bieden aan de ontwikkeling van kinderen, en de IJSO eindronde organiseren en hosten passen daar perfect bij. Ook zijn we natuurlijk extra trots dat onze leerling Jens bij het finaleteam zit in Roemenië."
Beste havist
De prijs (een laptop) voor de beste havist, Cas van Dalen, werd uitgereikt door Harmen Neidig, directeur Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie van de
HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen. Neidig
: "Een schonere, slimmere en socialere wereld begint bij de talentvolle onderzoekers van de toekomst. Havisten zijn bij uitstek degenen die straks de toepassingen van wetenschap in de praktijk tot stand brengen. Dat moedigt de HAN graag aan.”
Speciale prijzen voor de top acht
De top zes en de reserves nummer zeven (Dennis Zhang) en nummer acht (Julie Vettenburg van De Werkplaats Kees Boeke in Bilthoven) kregen van TechniScience een Arduino Sensor Kit. Daarnaast kregen zij van Ludger Dusseldorp van Dustin (sponsor van de IJSO vanaf het begin in 2005) een laptoprugzak. De nummer één kreeg daar ook nog een laptop bij.
Beste havo- en beste vwo-school
De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, voorzitter van de IJSO, aan Scholen aan Zee in Den Helder (havo) en het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel (vwo).
De Kleijn: "Op alle scholen zitten getalenteerde leerlingen. Van belang is dat docenten en toa’s de leerlingen uitdagen hun talenten in te zetten en het beste eruit te halen. Meedoen aan de olympiades kan een goed hulpmiddel zijn om verborgen talenten naar boven te halen en leerlingen zelfvertrouwen te geven en te laten ervaren waartoe ze in staat zijn.”
Jaarlijkse nationale en internationale science olympiade
De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen te motiveren te excelleren. In een schriftelijke voorronde worden de besten geselecteerd. Tijdens de landelijke eindronde worden de leerlingen aan de hand van theoretische en practicumtoetsen individueel getest en worden de winnaars bepaald. De top-6 krijgt nog trainingsdagen aan Fontys Hogeschool TNW Eindhoven en de Radboud Universiteit in Nijmegen voordat ze uitgezonden worden naar de internationale olympiade.
In 2025 zal de nationale eindronde gehouden worden aan de HAN University of Applied Sciences in Nijmegen.
Initiatiefnemers en sponsors
De IJSO is een initiatief van SLO, de Gelderse onderwijsgroep Quadraam (inclusief het Stedelijk Gymnasium Arnhem),
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool TNW in Eindhoven en Radboud Universiteit. Het evenement wordt ondersteund door het ministerie van OCW, de Nederlandse Vereniging voor het
Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON) en het NL Talenten Fonds. Dustin, de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), Noordhoff Uitgevers, TechniScience, Uitgeverij Malmberg en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.