Nijmegenaar cel in voor verkrachting kwetsbare vrouw

01 jul 2024, 16:41 Nieuws
justice 2071539 1920
Pixabay

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Nijmegen voor verkrachting van een licht verstandelijk beperkte vrouw. De man krijg een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De vrouw bevond zich op een station in Nijmegen. De man en het slachtoffer kenden elkaar niet. De man liep zonder enige aanleiding naar haar toe en sprak haar aan. Hij wilde dat ze met hem mee naar huis zou gaan, pakte haar hand en nam haar mee naar zijn woning. Daar dwong hij haar om meerdere seksuele handelingen te ondergaan. De vrouw maakte meerdere keren - zowel verbaal als non-verbaal - duidelijk dat ze dat niet wilde. De man ging keer op keer voorbij aan haar verzet en weerstand.

Betrouwbare verklaringen

De vrouw heeft een laag IQ en is zeer kwetsbaar. Ze heeft het vermogen van een klein kind. Het is niet mogelijk om langer dan tien minuten een gesprek met haar te voeren. Daarom kon zij ook niet bij de zitting zijn.

De rechtbank vindt de verklaringen van de vrouw betrouwbaar. De vrouw verklaarde consistent, authentiek en gedetailleerd. Ze werd meerdere keren verhoord en verklaarde op hoofdlijnen steeds hetzelfde. Niet alleen over de seksuele handelingen die de man verrichtte, maar ook over het verloop van die bewuste dag. Bovendien wordt haar verklaring ondersteund door haar begeleiders, die de volgende ochtend zagen dat zij heel erg emotioneel was toen ze vertelde wat er was gebeurd. Verder werd er sperma van de man aangetroffen op de geslachtsdelen van de vrouw. De man kan hier geen verklaring voor geven. Daarnaast lagen er persoonlijke spullen van haar in zijn woning. De rechtbank vindt de hiervoor door de man gegeven verklaring ongeloofwaardig.

Ernstige inbreuk

De man maakte een zeer ernstige inbreuk op de lichamelijke, geestelijke en seksuele integriteit van de vrouw. Hij bekommerde zich niet om de schadelijke gevolgen van zijn gedrag voor de vrouw. De rechtbank rekent dit hem heel erg aan. Alleen een langdurige gevangenisstraf doet recht aan de ernst van het feit. Bij de strafoplegging weegt de rechtbank mee dat de man een uitgebreid strafblad heeft en dat het taakstrafverbod van toepassing is. Daarom legt de rechtbank een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar op. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man 10 duizend euro smartengeld betalen aan het slachtoffer.