Van 12 tot en met 26 mei is het indrukwekkende fotokunstproject Silent Scream van kunstenares Henriëtte van Gasteren te zien op zes locaties in de regio Nijmegen.
In samenwerking met gemeenten, hulporganisaties en overlevers wordt de stilte rondom seksueel misbruik krachtig doorbroken.
Van het Stadhuis tot de Bibliotheek Mariënburg, van Beuningen tot Berg en Dal - de hele regio zet haar deuren open voor een onderwerp dat te lang verborgen bleef. Silent Scream nodigt uit om te kijken, te luisteren en het gesprek aan te gaan.
Over de expositie Silent Scream
In Silent Scream onderzoekt kunstenares en fotograaf Henriëtte van Gasteren de gevolgen van seksueel geweld. Met ruim 60 portretten en interviews geeft zij een stem aan slachtoffers, daders én deskundigen. Door mensen te fotograferen op de plek waar het misbruik plaatsvond, brengt zij de pijn en complexiteit rauw en eerlijk in beeld. De beelden zijn confronterend, maar nooit veroordelend. Henriëtte van Gasteren: “Het is hoog tijd om de stilte te transformeren in een krachtig wapen tegen seksueel misbruik. Met Silent Scream wil ik ook vooroordelen en victim blaming bestrijden. Seksueel misbruik kan iedereen overkomen, overal.”
Locaties en looptijd
De expositie Silent Scream is van 12 tot en met 26 mei te bezoeken op vijf locaties in Gelderland-Zuid:
Programma rondom Silent Scream
Naast de officiële start van de expositie in Nijmegen worden er vanaf 12 mei ook andere activiteiten georganiseerd die gericht zijn op het bevorderen van gesprek, begrip en actie rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag:
Deze activiteiten dragen bij aan het creëren van ruimte voor gesprekken, het wegnemen van vooroordelen. En het bieden van handvatten voor professionals rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
Wethouder Grete Visser, de gemeente Nijmegen: “Seksueel geweld raakt de kern van wie je bent, maar blijft helaas vaak verborgen in stilte en schaamte. Met Silent Scream maken we ruimte voor de verhalen die gehoord moeten worden. Ik hoop dat deze indrukwekkende expositie ons aanzet om beter te luisteren, minder te oordelen en actief bij te dragen aan een veilige samenleving.
Meer informatie