RN7 met neus in de boter: extra geld van het Rijk

08 jun 2022, 13:40 Nieuws
money 1005477 1920 moerschy via pixabay
De lokale publieke omroepen zoals RN7kunnen de komende jaren rekenen op extra geld van het Rijk. Het bericht dat daarover de wereld in werd gestuurd spreekt van ‘lokale journalistiek,’ maar daar blijkt het niet om te gaan. Het gaat uitsluitend om media die nu door gemeenten gefinancierd worden.
‘Het doel is de journalistiek te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken. Voor 2022 stelt staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media ruim elf miljoen euro beschikbaar om lokale publieke omroepen te ondersteunen in hun professionalisering en onafhankelijkheid’, aldus het bericht. Ook krijgt de onderzoeksjournalistiek 2,4 miljoen extra ‘om diepgravende journalistieke producties te kunnen maken en onderzoeksjournalisten op te leiden’.

Persveiligheid

Naast lokale en onderzoeksjournalistiek richt het kabinet zich in 2022 ook op persveiligheid, de toekomst van de publieke omroep en ‘het versterken van de Nederlandse mediasector’. ‘Onafhankelijke, sterke media zijn onmisbaar in een goed functionerende democratie. Ik wil dat journalisten lokaal, regionaal en landelijk hun belangrijke werk kunnen doen, onafhankelijk, op volle sterkte en zonder beperkingen’, aldus Uslu.

Onafhankelijker

Momenteel zijn lokale publieke omroepen afhankelijk van gemeentelijke financiering. Maar journalisten mogen zich ‘niet geremd voelen omdat de financiering van hun omroep via de gemeente loopt waar ze over schrijven’. Uslu is daarom in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen over een nieuwe financieringssystematiek van lokale omroepen. In de tussentijd investeert ze in de versterking daarvan.

Onderzoeksjournalistiek

Onderzoeksjournalistiek vervult bij uitstek de controlerende functie van de media in onze democratie. Met een extra investering van 2,4 miljoen euro bovenop de huidige vijf miljoen breiden het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten hun activiteiten uit. Journalisten krijgen meer mogelijkheden om producties te maken en er wordt geïnvesteerd in kennisontwikkeling, nieuw talent en (bij)scholing. Hier kunnen meer journalisten van profiteren, in allerlei fases van hun carrière.