Stichting Zevenheuvelenloop introduceert eerste 100 procent ‘fiber-to-fiber’ shirts.

14 nov 2023, 10:05 Nieuws
nnzevenheuvelenloop sonja jaarsveld
Sonja Jaarsveld

Als onderdeel van de voortdurende missie om evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren, introduceert Stichting Zevenheuvelenloop in samenwerking met shirtleverancier 2Sports het 100 procent 'fiber to fiber' gerecyclede hardloopshirt.

De organisatie moedigt deelnemers aan om oude polyester shirts in te leveren bij de aankomende NN Zevenheuvelenloop. Deze shirts dienen vervolgens als grondstof voor toekomstige shirts. Bij de Alfa Laval Stevensloop, op 16 & 17 maart 2024, zullen de eerste fiber-to-fiber shirts te zien zijn.

Nieuwe mijlpaal

Het fiber-to-fiber gerecyclede hardloopshirt is een volgende mijlpaal voor Stichting Zevenheuvelenloop. Voor zover bekend bij de leverancier is dit een uniek initiatief: niet eerder werd op zo’n grote schaal een fiber-to-fiber shirt geproduceerd voor een hardloopevenement. Eerder werden de shirts al gemaakt van gerecyclede PET-flessen; deze nieuwe vorm betekent een verdere verkleining van de ecologische voetafdruk van het evenement.

De voordelen

Er zijn een aantal voordelen bij deze manier van produceren ten opzichte van de eerdere duurzame shirts. ‘Fiber-to-fiber’ is een volledig circulair proces en daarmee nog duurzamer dan het recycleproces van PET-flessen, waar eigenlijk grondstoffen van andere producenten worden ‘geleend’. Het belangrijkste voordeel daarbij: een oud shirt is geen afval meer, maar een grondstof. Van 1,2 oude shirts wordt 1 nieuw shirt gemaakt; een proces dat volgens de producent pas sinds juni dit jaar op kleine schaal mogelijk is.

Dave Rost, eigenaar 2Sports: “Met het inzamelen van gebruikte polyester shirts als grondstof voor de nieuwe event shirts loopt Stichting Zevenheuvelenloop voorop in de circulaire toekomst van sporttextiel”. Door de komst van nieuwe regels moet per 2025 de helft van al het afgedankte textiel in Nederland worden hergebruikt (als tweedehandskleding) of gerecycled. Per 2030 moet dat 75 procent zijn. En er dient straks niet zomaar gerecycled te worden, maar 'vezel-tot-vezel'. Dat betekent dat van oude kleding nieuwe kleding gemaakt moet worden, zoals Stichting Zevenheuvelen al vanaf 2024 gaat doen met hun event shirts”

Lever je oude shirt in

In het weekend van 18 en 19 november kunnen deelnemers en publiek oude shirts inleveren op de Zevenheuvelenexpo aan de Van Schaeck Mathonsingel. 100 procent polyester, gesublimeerde shirts en volledige witte shirts zijn het meest geschikt. Gesublimeerde shirts zijn te herkennen aan een witte binnenkant.

Shirts met elastaan, te lezen op het waslabel, en geverfde shirts, te herkennen aan dezelfde kleur binnen- als buitenkant, zijn op dit moment nog niet geschikt voor recycling tot volledig gesublimeerd shirt. Mochten mensen toch een shirt inleveren dat niet bruikbaar is voor fiber-to-fiber recycling: niet getreurd. Deze shirts gaan naar Stichting Surya, dat de shirts vervolgens naar onder andere Oeganda stuurt.

Meer duurzame initiatieven

Bij de NN Zevenheuvelenloop zijn, net als de afgelopen jaren, meer stappen gezet als het gaat om duurzaamheid. Om afval te minimaliseren worden bijvoorbeeld de startnummers gerecycled, maar ook het Ooho drankzakje – gemaakt van zeewier – is wederom de drankvoorziening voor deelnemers. Daarnaast heeft de organisatie een initiatief gelanceerd in samenwerking met Provincie Gelderland, NS en Slinger. Deelnemers wordt de mogelijkheid geboden samen naar de NN Zevenheuvelenloop te reizen, wat de CO2-uitstoot vermindert en de verkeersdrukte in Nijmegen beperkt.

"Duurzaamheid is een kernwaarde van de Stichting Zevenheuvelenloop, en we zijn vastbesloten om voortdurend stappen te zetten in de richting van een groenere toekomst voor onze evenementen," aldus Alexander Vandevelde, directeur van de stichting. "Dat we met deze fiber-to-fiber shirts weer wat verder kunnen innoveren is erg mooi. We moedigen deelnemers dan ook van harte aan om alle oude, ongebruikte 100% polyester shirts mee te nemen en in te leveren.”