Verklaring omtrent gedrag wordt zelden geweigerd aan jongeren

07 feb 2015, 15:13 Nieuws
7 2 2015 11 22 02
openbaar ministerie
Het is een hardnekkig misverstand onder jongeren: wie een klein delict pleegt, krijgt een strafblad. Krijgt daarom geen Verklaring omtrent het gedrag (VOG). En is dus kansloos voor een toekomstige baan, opleiding of stage.
Klopt niets van, zegt Justis. Justis is de ‘screeningsautoriteit’ van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Hoe zit het dan echt? De feiten op een rij. In 2013 vroegen ruim 147.000 jongeren onder de 23 een VOG aan. Ruim 16.000 van hen hadden justitiële gegevens (ook wel een ‘strafblad’ genoemd). In 2013 werd de afgifte van een VOG voor jongeren in 618 gevallen geweigerd (0,42% van het aantal aanvragen door jongeren). Een weigering van een VOG is gebaseerd op de justitiële gegevens van de aanvrager. Echter, ook mét justitiële gegevens kan iemand een VOG krijgen. Het doel van de VOG-aanvraag en de aard en ernst van de justitiële gegevens zijn doorslaggevend voor het toekennen van een VOG.
Wat is een VOG
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is in verschillende gevallen nodig. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin u werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Uw (toekomstige) werkgever kan u dan vragen om een VOG.
Voor sommige functies is het aanvragen van een VOG wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld voor de functies van onderwijzer, gastouder en taxichauffeur. De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG nodig is. De Dienst Justis, van het Ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt of iemand een Verklaring Omtrent Gedrag krijgt, als deze aangevraagd moet worden van de werkgever