Waterschap Rijn en IJssel start proef om dijken te versterken voor extreme droogte

16 apr , 19:10 Nieuws
kamaura waterschap rijn ijssel
Waterschap Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel onderzoekt hoe dijken sterker te maken zijn voor extreme droogte. Onderzocht wordt of het toevoegen van de grondstof Kaumera (humuscompost) daarbij kan helpen.

Dijken, met name zanddijken, hebben het zwaar te verduren bij extreme droogte. Een stevige bovenlaag van de dijk zorgt voor betere groei van grassen en kruiden, die op hun beurt de dijk weer verstevigen.

Op woensdag 16 april zaaiden waterschapsbestuurders Antoinet Looman en Dennis Wolsink de eerste zaden- en kruidenmengsels op de Bevermeerdijk bij de brug in Hoog Keppel aan de Oude IJssel.

De dijk is daar opgedeeld in twaalf proefvakken van 10 bij 20 meter. In de vakken is eerder deze maand Kaumera in hoge dosering, Kaumera in lage dosering, compost of niets toegevoegd aan de grond.

Klimaatverandering

De Bevermeerdijk is een dijk die heeft veel last van extreme droogte. De dijk heeft relatief veel zand en wordt zeer heet in tijden van extreme droogte. Daardoor sterven sommige grassen af. Door de veranderende klimaatomstandigheden komt er steeds vaker schade aan de grasmat op dijken. Met de proef kan het waterschap onderzoeken of Kaumera helpt bij de worteldiepte, het vasthouden van water en de variatie in plantensoorten op de grasmat. Hierdoor blijft de dijk sterker en daardoor veiliger bij hoogwater.

Van pot- naar dijkproef

Vorig jaar zijn diverse potproeven met en zonder Kaumera en humuscompost gedaan op kleine oppervlakten grond. De resultaten hiervan geven voldoende vertrouwen om de proef nu ook op grotere schaal te houden. Meetapparatuur in de grond en een weerstation zorgen ervoor dat de ontwikkeling van de vegetatie én de wortels goed gevolgd kunnen worden de komende jaren. Deze wetenschappelijke proef doet het waterschap samen met Bureau Waardenburg Ecology en bureau Lumbricus en duurt tot 2029.

Waterschap Rijn en IJssel is het eerste waterschap dat Kaumera op een dijk toepast.

Grondstof uit afvalwater

Eerder onderzochten wetenschappers, waterschappers en bedrijfsleven de eigenschappen van Kaumera. Het kan goed vocht in de grond kan vasthouden. Daardoor wordt de toplaag stabieler. Deze eigenschap komt goed van pas als het gaat om het stevig houden van de grasmat op de dijken in tijden van droogte.

Kaumera is een grondstof die uit het afvalwater gehaald wordt. Waterschap Rijn en IJssel had de wereldprimeur in 2018 in Zutphen. De stof heeft veel bijzondere eigenschappen: het kan water vasthouden en is daardoor op vele manieren te gebruiken. Het werkt als biostimulant, kan water vasthouden en afstoten, werkt brandvertragend en is een uitstekend bindmiddel. We vinden toepassingen voor Kaumera in onder andere land-, bos- en tuinbouw en de industrie zoals bijvoorbeeld de bio-based bouw. Begin dit jaar is Kaumera in heel Europa toegelaten als bodemverbeteraar.

Kaumera Coöperatie

Kaumera Coöperatie, bestaande uit Waterschap Rijn en IJssel, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Limburg en Waterschap Vallei en Veluwe, bundelt expertise en middelen om onderzoek en productontwikkeling te versnellen. Kaumera Sales en Services B.V. is een innovatieve samenwerking tussen de coöperatie en Royal HaskoningDHV en richt zich op productontwikkeling, marktbewerking en verkoop. Samen dragen zij bij aan de circulaire doelstellingen van Nederland voor 2050. De ontwikkeling van Kaumera wordt mede mogelijk gemaakt door het LIFE-programma van de Europese Unie.

Fotobijschrift: Dennis Wolsink, waterschapsbestuurder, strooit kruidenmengsel uit op de Bevermeerdijk in Hoog Keppel aan de Oude IJssel (Achterhoek).