Wezen stappen in Nijmegen en aangehouden met borrel op Alcoholslot krijg je dan niet meer

04 mrt 2015, 11:24 Opmerkelijk
beer 348851 1280
CCO
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft op dit moment geen wettelijke mogelijkheid meer om een alcoholslotprogramma aan iemand op te leggen.
Samenloop met strafrecht
In voorkomende gevallen krijgt een bestuurder niet alleen een alcoholslotprogramma opgelegd, maar wordt hij ook strafrechtelijk vervolgd voor het rijden onder invloed. Volgens de wetgever kunnen beide procedures naast elkaar bestaan, maar in een arrest van 3 maart jl. heeft de Hoge Raad geoordeeld dat iemand die verplicht deelneemt aan het alcoholslotprogramma daarnaast niet ook nog strafrechtelijk kan worden vervolgd. Als de minister een nieuwe regeling voor het alcoholslotprogramma wil opstellen, zal daarom ook de samenloop met het strafrecht daarbij moeten worden betrokken, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.
[embed][/embed]
Alcoholslotprogramma
Het alcoholslotprogramma dat sinds 2010 aan iemand kan worden opgelegd, bestaat uit een alcoholslot in de auto en een begeleidingsprogramma voor de overtreder. Doel is deze bewust te maken van de grote gevaren van rijden onder invloed van alcohol. Overtreders krijgen een rijbewijs met de code 'rijden met een alcoholslot' als zij meewerken aan het alcoholslotprogramma dat twee jaar duurt. Van overtreders die niet aan het programma meewerken wordt het rijbewijs voor vijf jaar ongeldig verklaard.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is van oordeel dat de regeling waarin het alcoholslotprogramma is opgenomen onverbindend is, omdat die in een substantieel aantal gevallen onevenredig kan uitwerken. De regeling houdt immers geen rekening met de uiteenlopende gevolgen van het programma voor verschillende personen en situaties. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (4 maart 2015).
Onevenredig
De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat de minister van Infrastructuur en Milieu bij het opstellen van de regeling "de mogelijk ingrijpende gevolgen van de oplegging van het alcoholslotprogramma, die zich in de praktijk regelmatig voordoen, niet afdoende heeft afgewogen". Het CBR moet een alcoholslotprogramma opleggen als aan de voorwaarden van de regeling wordt voldaan, zonder dat het daarbij rekening mag houden met de persoonlijke omstandigheden van de bestuurder. De regeling geeft het CBR evenmin ruimte om een individuele afweging te maken wanneer het alcalcoholslotprogramma in een concreet geval ingrijpende gevolgen heeft. Het verplicht opleggen van een alcoholslotprogramma leidt daarom in de praktijk tot ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de één veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander. Om die reden acht de Afdeling bestuursrechtspraak de bepaling waarin die verplichting is opgenomen, onverbindend.