Nieuw bekersysteem Vierdaagse uitstekend bevallen

Foto: Stichting 4Daagse

Het nieuwe bekersysteem dat dit jaar ingevoerd werd tijdens de Vierdaagsefeesten was een groot succes. Enorm opvallend waren de schone straten aan het einde van elke avond.

De invoering van het bekersysteem, waarbij bezoekers 50 cent duurzaamheidstoeslag betaalden voor hun eerste bekertje, en bij hun volgende bestelling de lege beker weer moesten inleveren, is boven verwachting verlopen.

Burgemeester Bruls: “Ik ben ontzettend aangenaam verrast hoe groot het effect was. We zijn hiermee gestart als meerjarenproject, om langzaam toe te werken naar steeds minder afval op de grond tijdens de Vierdaagseweek. Petje af aan iedereen die hieraan mee heeft gewerkt!”

De eerste schattingen van afvalverwerker DAR geven aan dat er zo’n 20.000 kilo plastic bekers apart zijn ingezameld, waar weer nieuwe bekers van gemaakt kunnen worden. Reacties van het publiek en de organisatoren van de podia waren overwegend enthousiast. De organisatie van het Valkhof Festival laat weten: “We hadden al een prachtige start met de eerste dag 65 procent van de bezoekers die hun lege beker weer inleverde bij de bar bij een volgende bestelling. Dat aantal liep gedurende de week op naar zelfs 74 procent, daar zijn we enorm trots op!”

Immens project

Om dit immense project in goede banen te leiden werden onafhankelijke coaches van Circulair PET ingezet ter begeleiding. Hun gemiddelde beoordeling van de implementatie van de 42 podia en 103 terrassen startte met een rapportcijfer 7. Dit cijfer steeg op het einde van de week zelfs naar een 9, omdat inmiddels op de meeste locaties de publiekscommunicatie en werkwijze van het barpersoneel ruimschoots in orde waren. Tachtig procent van de locaties scoorde een 8 of hoger, en 20% zelfs een 10. Waar er lage cijfers werden uitgedeeld, was dat voornamelijk omdat er achter de bar soms per ongeluk andersoortig afval in de bekerzakken terecht kwam. Wanneer er bijvoorbeeld slechts één blikje in de bekerzak terecht komt, wordt de hele zak met bekers afgekeurd door de verwerker, omdat hier dan geen nieuwe grondstof voor nieuwe bekers van gemaakt kan worden.

Wedren en Heumersoord

Ook De 4Daagse deed op start- en finishterrein De Wedren en militair kamp Heumensoord mee aan het systeem. Er was tevens veel landelijke belangstelling: evenementorganisatoren van bijvoorbeeld Sail Amsterdam en carnaval in Eindhoven kwamen kijken, maar ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inspectie Leefomgeving en Transport en Green Events werden rondgeleid. De resultaten worden de komende tijd geanalyseerd en gedeeld, zodat de evenementensector startklaar is voor de wetgeving die vanaf 2024 het gebruik van plastic wegwerkbekers zonder circulair systeem verbiedt.

Bouwmeister: “Doordat wij een ontzettend divers publiek ontvangen, en mensen in een festivalsetting vaak ontvankelijker zijn om zich te laten verrassen en nieuwe dingen te ontdekken, zijn de Vierdaagsefeesten bij uitstek geschikt om innovaties die op kleinere schaal al pilots hebben gedraaid, vervolgens te testen op grote schaal. Zo hadden wij ook een toiletwagen van From pee to tea staan die urine kan scheiden in schoon drinkwater en meststoffen. Dat is wettelijk nog niet goedgekeurd, maar de bezoekers werden al getrakteerd op muntdrankjes alsof ze van hun gerecyclede urine waren, om aan het idee te wennen. De gefilterde meststoffen, gedestilleerd uit de urine van onze festivalbezoekers, wordt nu daadwerkelijk gebruikt om met de resultaten het einde van de afvalstatus aan te vragen. Kortom we kunnen, na twee jaar corona, terugkijken op een zeer geslaagde comeback van de Vierdaagsefeesten. Het was zeer gezellig en de stad is nog nooit zo schoon gebleven.”

Reacties

Cookieinstellingen