Tweede seizoen podcast Radboud Science Snacks: tussendoortjes waar je wijzer van wordt

17 jan , 19:41 Wetenschap
ai generated podcast pixabay201
Pixabay

In het tweede seizoen van de wetenschapspodcast Radboud Science Snacks leggen onderzoekers uit alle hoeken van de wetenschap weer een klein onderdeel van hun vakgebied uit.

In afleveringen van hooguit tien minuten komt van alles aan bod: van magnetisme tot de Dalai Lama en van PTSS tot dialect.

Mini-colleges

‘Er loopt hier op de campus zo veel kennis rond,’ zegt Lieneke van Dijk, een van de makers van de podcast. ‘Er zijn genoeg antwoorden te vinden op vragen die wij – en velen met ons – hebben.’ Van Dijk en collega-wetenschapsredacteur Wies Bakker gingen daarom op zoek naar wetenschappelijke uitleg bij uiteenlopende onderwerpen.

In tien minicolleges gaan de wetenschappers in op thema’s die wel vaag bekend zijn, maar waarvan we vaak niet goed weten hoe ze precies in elkaar zitten. Bakker: ‘PTSS is zo’n begrip dat ik wel dacht te kennen: een psychische aandoening als gevolg van trauma. Maar als je dan met een onderzoeker in gesprek gaat, blijkt er nog van alles achter te zitten waar je geen weet van had.’ Antropoloog Tine Molendijk vertelt in de podcast hoe PTSS ontstaat, waar je het aan herkent en waarom niet elke vervelende ervaring tot trauma of PTSS leidt.

Tien minuten

In de eerste aflevering vertelt communicatiewetenschapper Serena Daalmans over het belang van representatie in de media. ‘Mensen nemen onbewust een voorbeeld aan wie ze zien op tv,’ zegt Van Dijk, maker van de aflevering. ‘Als je als meisje bijvoorbeeld alleen maar mannelijke presidenten op tv ziet, zal het niet snel in je opkomen dat een vrouw ook best president zou kunnen worden. Serena Daalmans legt uit wat goede representatie inhoudt en wat het met je doet als je niet goed gerepresenteerd wordt in de media.’

De tweede aflevering gaat over dialect. Taalkundige Marc van Oostendorp legt uit wat het verschil is tussen dialect en een accent en waarom het Fries wel een taal is, maar bijvoorbeeld het Limburgs en het Nedersaksisch niet. ‘Ik heb wel collega’s met een zachte g die regelmatig ‘houdoe’ roepen,' zegt Bakker. ‘Die spreken met een accent, maar je zou het ook dialect kunnen noemen. Dat hangt er volgens Marc van Oostendorp van af waar je naar kijkt.’

Met onderwerpen uit alle hoeken van de wetenschap hopen de makers een breed luisterpubliek aan te spreken. De afleveringen van maximaal tien minuten zijn geschikt om tussen de bedrijven door te luisteren, onderweg of tijdens klusjes in huis. ‘De podcast heet niet voor niets Radboud Science Snacks,’ zegt Van Dijk. ‘Het is echt een tussendoortje, maar dan zonder schuldgevoel: dit is er één waar je wijzer van wordt.’

Spotify en YouTube

De eerste twee afleveringen van het tweede seizoen van Radboud Science Snacks (over representatie en dialect) zijn vanaf 16 januari beschikbaar via Spotify,en de meeste podcastapps. Elke twee weken volgt een nieuwe aflevering. De trailer vind je op YouTube.